Прокуратурата започва масирани проверки за спекула с храни и лекарства

12:17, 16 мар 20 25 2569 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Започват масирани проверки за спекула със стоки от първа необходимост - основни хранителни продукти и лекарства. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев след срещата си с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на коронавируса, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Гешев обясни, че в ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които прокуратурата и органите на реда ще се опитат да минимализират - нарушаване на задължителната карантина, извършването на телефонни измами и спекулата с цени от първа необходимост.

Сигнали могат да се подават на 112.

„За всички нас трябва да е ясно, че икономиката се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да направим всичко възможно за запазване на живота и здравето на гражданите, тъй като това е най-важно. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, през войни, глад и болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата“, заяви Гешев.

Той увери, че прокуратурата продължава да работи и при въведеното извънредно положение. Освен това ВАП осъществява мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата и здравето на българските граждани.

Надявам се и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт да вземат още по-радикални мерки, които вземат и някои други държави около нас, изказа личното си мнение Гешев и даде като пример затварянето на зимните курорти.

Гешев благодари на медицинските лица и доброволците, които са на първа линия в борбата срещу вируса, както и на държавните служители, които не са си вкъщи, а продължават да работят. "Държавата не може да спре да работи", заяви той.  Главният прокурор изрази своята увереност, че ще успеем да се справим с кризинсната стуация с помощта на всички държавни институции. "Най-опасното е да се поддадем на паниката и от общество да се превърнем в сбор от уплашени индивиди. За да се справим с това предизвикателство трябва да сме сплотени и да действаме като нация и общност", добави той.

Задържаха студент разпространявал фалшива информация за болни от Covid-19

Попитан как ще се подходи в борбата с фалшивите новини в извънредната ситуация, главният прокурор обясни, че на първо място е отговорността на медиите и след това е личната отговорност на всеки в социалните мрежи и този проблем едва ли може да се реши с наказателна отговорност. 

Според него действащият текст в Наказателния кодекс, свързан с масова психоза и паника, е неадекватен. "Личното ми мнение е, че този текст трябва да бъде променен, защото в такива ситуации като тази криза, един от рисковете са тези фалшиви новини, които могат да предизвикат и масова психоза и паника, без въобще да има причина, реална, рационална причина за това нещо. И такава паника може да бъде предизвикана дори и съзнателно, което може да повлече доста сериозни проблеми за цялата държава, за различни нейни сфери, които са основни за всяка една нормално функционираща държава. Така че моят, възприемете го, призив като гражданин е - своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство", добави Иван Гешев. 

Младен Маринов: 400 души в страната са под карантина

Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че в ежедневната си работа щабът среща редица проблеми, с които не може да се справи сам и затова трябва да бъдат въвлечени всички държавни институции. Той заяви, че е много удовлетворен от срещата си с главния прокурор и подчерта, че спазването на карантината е много важно, защото с нарастването на броя на заболелите, с всеки изминал ден се увеличава и броят на контактните лица, които трябва да бъдат в домашни условия.

Силите на МВР са напълно мобилизирани, нашият състав е на терен, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той посочи, че органите на реда не абдикират от своята дейност и продължават да работят за предотвратяване на престъпността. Иванов обясни, че МВР реагира на всякакъв тип сигнали и ангажира ресурс за проверки, затова е важно те не бъдат злонамерени. Той призова за солидарност и отговорност от страна на медиите и обикновените граждани, както и за повече спокойствие. 

Главният секретар на МВР обясни, че към този момент  няма заповед, която да забранява посещението на храмове или да ги затваря. В сила е обаче препоръката в затворени помещения да не се събират повее от 30 души. "Вярата е нещо, което ни крепи. Не трябва да се посяга на вярата на никой от нас, тя е във всяка една личност....Когато човек има вяра, той може да се помоли навсякъде. Това може да стане и от вкъщи. Не е задължително да се отиде в какъвто и да е храм“, коментира той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама