Законът за извънредното положение е готов

16:10, 17 мар 20 25 6554 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управляващите са готови със закона за мерките по време на извънредното положение. Внесен е с подписите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутати от ГЕРБ. 

Законът беше приет от правна комисия с 15 гласа "за", от БСП гласуваха с "въздържал се". Очаква се гласуване на две четения още утре. 

Извънредното положение беше обявено на 13 март и е в сила до 13 април. Законът обаче не дава краен срок. Мерките спират да действат след прекратяване на извънредното положение. Допуска се въвеждане и на по- строги мерки, по препоръка на Националния щаб. 

България забрани влизането на граждани пристигащи от рискови държави

Специалният закон ще утвърди забраните, които държавата наложи заради разпространението на коронавируса- работят само хранителните вериги и магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Останалите обществени места остават затворени. Ресторантите и заведенията не работят с клиенти, но могат да доставят храна по домовете. 

Училищата и детските градини също са затворени. Децата учат дистанционно от вкъщи. Забранени са масовите мероприятия от всякакъв вид. Свиждания в затвори и арести също не може да има. Българите, които плануват да пътуват извън страната, задължително ще трябва да сключват медицинска застраховка.

Процесуалните срокове по производствата спират да текат, с изключение на тези по наказателните. Спират и процедурите на държавните и частните съдебни изпълнители. Няма да има и запори върху банкови сметки на физически лица, трудови възнаграждения и пенсии. По райони ще има дежурен нотариус за спешни заверки. 

Решено: Държавата поема 60% от заплатите на служителите на затруднените компании

Работодателите въвеждат дистанционна форма на работа, а ако е невъзможно организират провеждането на засилени противоепидемични мерки. За държавните служители това също може да се въведе, при форсмажорни обстоятелства. 

Допуска се промяна на договори по европейските структурни и инвестиционни фондове. Помощ ще може да се отпуска при опростени правила, ще могат да се съкращават срокове. 

В 3-дневен срок от влизането в сила на закона болниците, институциите и телекомуникационните оператори трябва да проверят обектите, от които се снабдяват с електрическа енергия. 

Депутатите променят и Наказателния кодекс. Предвиждат затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лева за разпространение на невярна информация за заразителна болест. Има и текст, който предвижда наказание за лекари, които не се притекат на помощ на болен- пробация до 1 година или глоба до 1000 лева. 

 

В извънредно положение работодателите в предприятие с прекратена дейност вече ще имат право да предоставят на работниците платения им годишен отпуск и без тяхно съгласие. Ако отпускът е използван, се предоставя неплатен. В случай, че работникът не ползва платен отпуск ще има право на обезщетение- 50% от брутната заплата, но не по- малко от 75% от минималната работна заплата. 

Срокът на изтичащите лични карти и шофьорски книжки ще бъде удължен с 6 месеца. Това важи и за документите на чужденците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама