Водещата версия: Журналистът Слави Ангелов е нападнат заради публикациите си

16:58, 18 мар 20 25 4398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Журналистът Слави Ангелов, който беше жестоко нападнат вчера, е настанен в УМБАЛ „Царица Йоана“ – ИСУЛ. Има наранявания по главата и крайниците, но е без опасност за живота. Версиите за побоя над Слави Ангелов, по които МВР работи, са няколко. Най-вероятно става въпрос за дадена поръчка за покушение, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия. 

Пребиха разследващия журналист Слави Ангелов пред дома му

„Колегите снощи са говорили с него, но предвид състоянието му тогава днес колегите ще проведат втора беседа. Побоят е свързан с работата му, което е недопустимо. Уверявам ви, че ще положим всички усилия. Ангажирани са колеги от Столична дирекция Национална полиция. Ще направим всичко възможно да задържим извършителите на това престъпление. Ангелов е стабилен, няма пряка опасност за живота. Надявам се, че стигнем до извършителите“, обясни още Иванов.

И предположенията на колеги на Ангелов са, че нападението е свързано с неговата работа, затова в момента се преглеждат неговите последни публикации.

„Знам, че двама души са го чакали пред дома му. Третият човек е записвал побоя с телефон. Не са взели неговия лаптоп или портфейл – това не е нападение с цел грабеж. Преди малко се чух с шефа на ИСУЛ, правят му скенер, дано всичко да е наред“, коментира издателят на в-к „24 часа“ Венелина Гочева пред bTV. 

На мястото на инцидента е бил и директорът на столичната полиция ст. комисар Георги Хаджиев. Полицията издирва извършителите, взети са записи на камерите в района. Гочева коментира, че подобни действия са били символ на един друг период от българската история.

„Той беше опериран, към него са подходили особено жестоко, нападнат е с железни прътове, кракът му е счупен с огромен нож, а лицето е обезобразено. Те са искали или той да умре, или просто да запечатат това посегателство“, допълни тя. Издателят на „24 часа“ разказа, че материалите и коментарите на Ангелов са били едни от най-четените в медийната група.

Нападението провокира вълна от неодобрение. Колеги на журналиста изразиха своето възмущение от случилото се с него и посегателството срещу свободата на словото. Те изказаха и своята подкрепа за него в този труден момент. 

От Асоциацията на европейските журналисти настояха за бързо и ефективно разследване на нападението, което да стигне не само до извършителите, но и до поръчителите. Съюзът на българските журналисти заяви, че случаят е показателен за уродливата медийна среда в страната, която крие сериозни опасности за живота на онези български журналисти, които се осмеляват да се разровят по-дълбоко в търсене на истината и в разобличение на нарушителите на законите. Те припомниха, че още през 2017 г. са предложили законови промени за криминализиране на нападенията над журналисти, но инициативата е демонстративно игнорирана.

С осъждащи нападението позиции излязоха още председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, БСП, ВМРО, СДС, кметът на Ловеч Корнелия Маринова и др. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че нападението е заплаха за националната сигурност. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама