Пекин откри кое лекарство е ефективно при коронавируса

10:03, 18 мар 20 / Свят 25 3097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препаратът против грип „Фавипиравир” (известен и като „Авиган”) е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия вид коронавирус. Информация за това съобщи ръководителят на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин, съобщи БГНЕС.

„Фавипиравир” вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса, сподели той. Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо, отколкото при останалите.

Без нови случаи на COVID-19 у нас, заразените остават 81

При пациенти, третирани с „Фавипиравир”, отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички третирани с препарата пациенти.

Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално „Фавипиравир” и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, се казва в съобщението.

COVID-19 може да отложи US Open 2020

Препаратът „Фавипиравир” е разработен от японската корпорация „Fujifilm Holdings” за лечение на грип. По-рано той е използван ефективно в борбата с ебола. Одобрен е за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.

В същото време френската лаборатория „Санофи“ заяви, че е готова да предложи на френските власти милиони дози от анти-маларийния медикамент Плакенил, който потенциално би могъл да лекува 300 000 пациенти, след тестове, които се считат за "обещаващи" при пациенти с Covid-19.

С оглед на проучване с окуражаващи резултати, проведени върху тази молекула, „Санофи“ се ангажира да предостави на разположение на Франция своето лечение и да предложи няколко милиона дози, които биха могли да направят възможно лечението на 300 000 пациенти", е заявил говорител на лабораторията, казвайки, че групата е готова да работи с френските здравни власти," за да потвърди тези резултати ".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама