Русия и САЩ започнаха тестове на ваксина срещу COVID-19

10:44, 18 мар 20 / Свят 25 2355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия оповести, че е започнала да тества върху животни ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Започнахме изпитания върху лабораторни животни, за да преценим ефикасността и безвредността на ваксината", заяви Илназ Имаметдинов от руския държавен научно-изследователски център "Вектор" по вирусология и биотехнологии в Новосибириск.

Общо десетина вида ваксини са създадени досега в центъра, който е разработил също тестове за откриване на новия коронавирус. "През месец юни планираме да представим един-два вида ваксини, чиито тестове са дали най-добри резултати", отбеляза Имаметдинов.

Русия съобщи в края на януари, че получила от Китай генома на новия коронавирус, и увери, че незабавно се залавя с разработване на ваксина срещу болестта COVID-19.

САЩ също започват клиничните изпитания с хора на ваксина срещу коронавируса. Доброволците, участващи в експеримента, ще бъдат наблюдавани в течение на година. За участието в теста са избрани 45 доброволци, на всеки от тях ще бъде поставена на два пъти ваксина с една и съща доза в интервал от 28 дни. Самите дози ще се различават и ще бъдат 25, 100 и 150 микрограма. Изследването ще оцени безопасността на ваксината и способността й да създава имунен отговор при пациентите, а също така ще бъде определена оптималната дозировка.

Ваксината, която се казва мРНК-1273, се разработва от Националния институт за алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ (NIAID) съвместно с биотехнологичната компания Moderna, базирана в Кеймбридж, щат Масачузетс.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама