Няма да замразят битовите сметки

14:33, 18 мар 20 / Политика 25 2830 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът отхвърли идеята на БСП да се наложи мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги, както и да се спрат сроковете за плащане на сметките по време на извънредното положение.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви постъпленията към електродружествата, когато българите си плащат сметките. Към ЧЕЗ месечно постъпленията са 71 млн. лева, към ЕВН са 63,5 млн. лева, а към Енергопро са 44 млн. лева, или общо 178 млн. лева. От постъпленията дружествата задържат само 2%. Много голяма част от средствата отиват в НЕК, която се разплаща с производителите на електроенергия.

Между 43 и 47% от електроенергията се произвежда от топлоелектрическите централи. НЕК плаща на двете американски централи всеки месец. "Ако държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която и без това е в тежко финансово състояние, не получи средства няма да може да се разплати с Мини "Марица Изток" и с миньорите", заяви Иванов.

Теменужка Петкова: Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки

"Топлофикация София" получава 36 млн. лева месечно за потребена топлинна енергия. "Ако се наруши заплащането, няма да бъде в състояние да си изплати получения природен газ от "Булгаргаз". А "Булгаргаз" трябва предварително всеки месец да плати на "Газпромекспорт" сумата за природния газ, който трябва да бъде доставен", обясни председателят на КЕВР.

ВиК операторите за година събират постъпления от 638 млн. лева, което прави 53 млн. лева месечно. "Евентуално неплащане на сметките рискува да липсват средства за подобряване на водопреносната мрежа", предупреди Иван Иванов. "Ако извънредното положение продължи 3 месеца, заедно с единия месец, заложен в решението, това ще даде обща сума от над 1 млрд. лева", изтъкна той.

Енергийният министър Теменужка Петкова се изказа против идеята на опозицията и подчерта, че правителството вече е предложило срокът за плащане на сметките да се удвои от 10 на 20 дни. "Изрично е записано, че срокът ще бъде удължаван колкото е необходимо, а в рамките на този срок не може да бъде спряно електричеството", поясни министърът.

20 дни разсрочване на сметките за ток, започват проверки в болниците

4,9 млн. са абонатите на електрическа енергия в България, 4,5 млн. са битовите потребители. "Ако им кажем, че ги задължаваме да не си плащат сметките, какво става след това? Как ще издържи енергетиката?", попита Петкова.

Регионалният министър Петя Аврамова определи предложението за сметките като неприемливо. "Ще донесе повече негативи, отколкото позитиви", заяви тя и допълни, че мораториум върху сметките ще направи потребителите свръхзадлъжнели и клиенти на фирмите за бързи кредити.

Регионалният министър съобщи, че е разговаряла с водните дружества, а плащането на сметките за вода е 30- 50%. "Само дебатите и публичното разпространяване на идеята за мораториум върху плащанията вече има негативни последици", посочи Аврамова.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама