Акцент на деня: Не било бич божий

17:30, 18 мар 20 25 6009 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът не е някаква болест, която идва като бич божий. С тези думи шефът на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски апелира лекарите да не се страхуват да работят с пациентите, които имат нужда. Той увери медиците, че държавата предприема всички мерки, за да се погрижи за тяхната защита.

Именно маските и защитните облекла за лекарите, зъболекарите и фармацевтите се превърнаха в топ тема на поредната среща в президентството. Държавният глава Румен Радев покани за разговор премиера Бойко Борисов и представители на управляващите, като похвали тяхната работа, но и разкритикува институциите, че всяват паника и страх, а после искат дисциплина. „Ако искаме хората да са диспицплинирани, трябва и институциите да са такива - да не надскачат правомощията си, иначе показваме дезорганизация и се вихри спекула с лични предпазни средства и дезинфектанти", заяви президентът. Той подчерта, че все още много лекари у нас работят без маски и призова възможно най-скоро да се вземат мерки те да бъдат снабдени с необходимите предпазни средства.

Здравният министър обясни, че до две седмици няма да има лечебно заведение без нужните маски и защитни костюми. Български фирми вече шият защитни облекла, като се очаква да започнат да произвеждат от 2000 до 8000 на ден. Първите проби са показали, че те ще бъдат с 15 пъти по-голяма защита от тези, ще са много по-здрави, надежди, комфортни и удобни, ще бъдат снабдени с дишащи мембрани и няма да затрудняват работата на екипите. Освен това България продължава да получава като големи дарения предпазни продукти от други държави, включително Турция, Виетнам и Китай. Те ще бъдат използвани приоритетно за обезпечаването на лечебните заведения в страната. Препрограмират се и всички оперативни програми и наличният им финансов ресурс, тъй като има неусвоени средства.

Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали, че в един момент България ще има толкова защитни продукти, че ще може дори да изнася. Румен Радев обаче разкритикува това изказване, като заяви, че не трябва да се допуска износ, докато не са обезпечени всички български граждани така, че да има и резерв. Тук се наложи намесата на премиера Бойко Борисов, който отсече, че България няма да изнася защитни облекла преди да сме на 100% сигурни, че има за всички нуждаещи се у нас.

Междувременно станаха ясни и още мерки, които правителството възнамерява да предприеме за спиране на разпространението на коронавируса. Обмисля се идеята всички пенсионери да бъдат поставени под строга карантина, тъй като именно те са най-рисковата група. Сред мерките е и удължаването на срока за подновяване на лични документи и разрешителни за оръжия, както и два месеца реверанс за лицата, чиито ТЕЛК-ове изтичат. Затягат се и мерките по сухопътните граници, като навсякъде ще бъдат инсталирани термокамери.

Докато траеше срещата в президентството, депутатите пък приеха на първо четене закона за извънредното положение, с който се въвеждат действащите вече в страната рестрикции. Сред тях е затварянето на заведенията, фитнесите, кината, театрите и всички други места, на които се събират много хора. Остават отворени единствено хранителните магазини, аптеките, банките, бензиностанциите и застрахователните дружества. Училищата и детските градини също са затворени и преминават към електронна форма на обучение. Работодателите също въвеждат дистанционна форма на обучение, а ако е невъзможно организират провеждането на засилени противоепидемични мерки.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама