ЕС постигна консенсус за начало на преговорите със Северна Македония

11:50, 19 мар 20 / Свят 25 1855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постигнат е консенсус в ЕС относно решението за започване на преговори с Република Северна Македония - безусловно и с искане за провеждане на първата междуправителствена конференция веднага след одобряването на преговорната рамка. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, съобщи БГНЕС.

Македонският президент обяви извънредно положение

Според Османи решението се очаква да бъде потвърдено днес, а след това на 24 март то ще бъде официализирано от министрите за Европа и външните работи и след това на среща на върха на лидерите на ЕС, насрочена за 26 март под формата на видеоконферентна връзка.

Северна Македония затвори границите си

Това е изключително добра новина не само заради постигнатия консенсус от всички 27 държави-членки по отношение на всички различия, които съществуват през последните 15 години, но е и наистина исторически момент за държавата. Все пак днес и през следващите дни това трябва да бъде официално потвърдено“, каза Османи. Положителните новини от Брюксел идват след срещата на постоянните представители на ЕС, на която беше обсъдено разширяването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама