Докъде сме в борбата срещу Covid-19?

13:35, 19 мар 20 25 5222 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От появата си през декември 2019 г. новият коронавирус Covid-19 успя да зарази близо 220 хил. души в 176 страни по света. Световната здравна организация (СЗО) обяви болестта за пандемия, чийто жертви към днешна дата наброяват близо 8 хил.души или малко над 4% от всички заразени.

Мълниеносното разпространение на заразата от човек на човек, дългият инкубационен период (около 14 дни), приликите му по симптматичност с грипа правят борбата с covid-19 изключително важна, но и трудна задача.

До момента няма доказани "фармацевтични оръжия" срещу новия коронавирус - няма нито ваксина, нито лекарства срещу него. Мерките, които дават най-добър резултат, са хигиената и самоизолацията.

Въпреки това учени и лекари от цял свят се надпреварват с времето в опит да разработят ваксина срещу новата пандемия и да открият комбинация от съществуващи лекарства, които да спрат шествието на заразата. Ето какво знаем до момента:

Лекарства

Преди ден китайските власти обявиха, че произвеждано в Япония лекарство срещу грип се е оказало ефективно при пациенти с коронавирус. Става дума за разработения през 2014 г. медикамент "Фавипиравир", който е известен още и с името "Авиган". Заразените с вируса, приемали това лекарство, се подобряват след 4 дни, докато без него, обичайният срок е 11 дни. Медикаментът обаче е ефективен само при леки и средни случаи, но не и при тежките.

От днес в Италия започват тестове за лечение на коронавирус Covid-19 с препарата "Tоцилизумаб", използван при ревматоиден артрит. За лечение на коронавирусната инфекция италианските лекари прилагат антивирусни лекарства, използвани при СПИН. Преди дни местните медии съобщиха за възстановяването на 79-годишен пациент, лекуван с "Ремдезивир", който показва положителни резултати срещу ебола.

Директорът на средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия д-р Дидие Раул е комбинирал две лекарства, за да лекува коронавируса - хидроксихлорохин и азитромицин.

Преди дни се появи информация, че приемът на противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, кортизон) може да бъде влошаващ фактор, но СЗО я отхвърли.

Българската компания „Микар 21“ е разработила молекула за лечение на различни типове коронавирус. Тя предпазва от навлизане на заразени молекули коронавирус сред здравите в организма. До месец-два започват клиничните изпитания на разработената молекула. След това започва процедура в превръщането на молекулата в лекарствена форма, но на този етап не може да се даде краен срок за това.

Ваксини

Първата решителна стъпка към ефективна имунизация срещу новия коронавирус бе направена: експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията успяха да изолират вируса и да анализират генетичната информация. Сега учени от цял свят работят за създаването на ваксина срещу заразата.

В началото на седмицата в САЩ започна първото клинично изпитване на ваксина срещу новия коронавирус. Ваксината е известна под названието мРНК-1273 (mRNA-1273) и е разработена от Националните здравни институти на САЩ и биотехнологичната фирма "Модерна" в Кеймбридж, щата Масачузетс. В проучването участват 45 души на възраст между 18 и 55 г., които са в добро физическо здраве. Властите на САЩ смятат, че ще са нужни от година до година и половина преди масовото разпространение на ваксината, ако всички фази на изпитването преминат успешно и се установи, че тя е ефикасна и безопасна.

По същото време Китай одобри за тестване ваксина срещу вируса, разработена от екип учени от Военномедицинската академия в Пекин. Ввече е извършена първоначалната подготовка за качествен контрол, безопасно, ефективно и масово производство на ваксината.

Дни по-късно беше анонсирано, че СЗО и 10 държави също са започнали тестове за ваксина срещу Covid- 19. Аржентина, Бахрейн, Канада,
Франция, Иран, Норвегия, ЮАР, Испания, Швейцария и Тайланд
ще се включат в т. нар. Солидарен тест. Проучването ще сравнява
неизпитвани лечения с цел да покаже най-ефективните от тях.
Русия вече тества върху животни ваксина срещу коронавирус. Досега в руския държавен научно-изследователски център "Вектор" по вирусология и биотехнологии в Новосибириск са създадени десетина вида ваксини срещу Covid-19, както и тестове за коронавируса. Очаква се през юни да бъдат представени 1-2 вида ваксини, чиито тестове са дали най-добри резултати.

Тази седмица в Италия започва тестването върху животни на ваксина срещу коронавируса, разработена от компанията Takis. Ваксината e получена от фрагмент от генетичен материал от вируса и предвижда използването на микробиологичната технология електропорация. Първите лабораторни изследвания показали силна реакция на имунната система. Европейската комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 млн. евро за производство в Европа на ваксина против коронавируса на германската фирма CureVac. Компанията вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу Covid-19 и се очаква начало на клиничните тестове през месец юни, а ако те се окажат успешни ваксината може да бъде на пазара през есента. Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система.

Още една германска компания - „BioNTech", обяви, че е постигнала сериозен напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса. Фирмата очаква да получи разрешение за първите клинични изпитания, които по всяка вероятност ще започнат в края на април.

Канадската биофармацевтична компания Medicago обяви, че е синтезирала успешно вирусоподобна частица на коронавируса, която е отглеждана в никотиана бентамиана - растение, което е древен роднина на тютюна. Това е първата стъпка от разработването на ваксина за коронавирус Cоvid-19, след която се провеждат доклиничните изпитвания за ефикасност и безопасност. След това ще бъде обсъдено стартирането на клинични изпитвания върху хора на ваксината. Очаква се това да стане през юли-август тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама