В борба с коронавируса: Превръщат конгресен център в Мадрид в болница с 5 000 легла

18:22, 20 мар 20 / Свят 25 4197 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

 

Регионалното правителство на Мадрид планира да построи болница с 5 500 легла на мястото на на панаир в северната част на града, след като коронавирусът уби хиляди в в Испания. Броят на заразените пациенти за ден се увеличи с около 20% до 20 500. Новата временна болница за коронавирусни пациенти ще бъде създадена в конгресния център ИФЕМА в близост до летището, съобщиха днес местните власти, съобщи БГНЕС.

Световният конгрес за въздушно движение трябваше да се проведе там този месец, но беше отменен - първото събитие, отменено в Мадрид поради коронавируса.

Мадрид в момента е огнище на коронавируса с над 7 000 пациенти, изпреварвайки Каталуния, с около 3 000 заразени. В столицата два хотела вече са превърнати в болници, оборудвани за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Досега повече от 40 хотела с капацитет 9 000 легла предлагат помощ, съобщиха от Асоциацията на хотелиерите в Мадрид.

Около 47 милиона жители на Испания са изолирани вкъщи за една седмица.

За втори пореден ден - няма нови случаи на заразени в Ухан

В понеделник – 16 март в Испания са умирали хора на всеки 16 минути, в четвъртък 19 март – на всеки 7. В болниците предоставят таблети на тежко болните, за да могат да се сбогуват с близките си и да ги видят за последен път. Някои не успяват.

Снимка: БГНЕС

Пораради разпространението на коронавируса в Испания властите ще върнат на работа вече пенсионираните лекари и медицински сестри. В същото време ще бъдат назначавани и студентите, които са в края на обучението си. 

Психолози започват работа с медицинските екипи на първа линия, интубаторите не достигат и опасенията са, че ще се повтори италианската драма – лекарите да решават кой да живее и кой да умре. От тази нощ хеликоптери започват да пръскат с дезинфектанти.

Мистерията с малкото смъртни случаи от коронавируса в Германия

Решението за карантина в Испания бе обявено на 13 март и въпреки, че ограниченията бяха предвидени да влязат сила след публикуването на закона, мерките бяха предприети още същия ден заради драстично увеличение на заболелите. Навън могат да излизат и да се движат хора само по единично и на дистанция един от друг, за да отидат до хранителен магазин, аптека или на работа. Работещите при проверка представят сертификат от фирмата, в който е описан маршрутът от местоживеенето до работното място. В автомобилите също не може да пътува повече от един човек. Допускат се изключения само за придружители до болнично заведение.

Снимка: БГНЕС

Испанското правителство нареди всички хотели в страната да бъдат затворени. В съответствие с ограничителните мерки, наложени през миналия уикенд, къщите за гости и къмпингите също трябва да бъдат затворени.

Бизнесът разполага със седем дни, за да изпълни разпореждането. В хотелите ще останат само служителите по поддръжката и охранители. Единствените изключения са хостели, където се настаняват хора за по-дълъг период или където има постоянно живеещи, но само ако разполагат с нужната инфраструктура за защита и изолация на хора.

Жертвите на коронавируса в света надхвърлиха 10 000

Мобилизирани са всички силови структури. На въоръжените сили са дадени пълномощията, които има Гранична полиция. Дронове идентифицират нарушителите на карантината. Има много глобени, има и задържани. Забранени са разходките и в затворените жилищни комплекси. Изключение се прави единствено и само за деца с аутизъм.

Затворено е всичко с изключение на аптеки, хранителни магазини и пунктове за продажба на цигари и вестници. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама