Президентът наложи вето върху част от Закона за извънредното положение

12:08, 22 мар 20 / Политика 25 3848 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Президентът Румен Радев наложи вето на част от Закона за извънредното положение, приет от парламента късно в петък. Това съобщи той в извънредно изявление, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията, се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги", аргументира се държавният глава.

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. Затова пък българите ги грозят тежки глоби. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни на пандемията", каза още Радев.

АИКБ призова президента за частично вето върху Закона за извънредното положение

СНИМКА: БГНЕС

"Българите в трудна ситуация имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички страни отделят милиарди. Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи", изтъкна президентът. Според него липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение в близко бъдеще.

"Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни", изтъкна той.

След 13-часово заседание: вижте мерките в извънредния закон

Правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите. Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на енергията и горивата... Така предложеният модел на практика прави невъзможно внасянето на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена се повишава.

СНИМКА: БГНЕС

"Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси консенсус между всички възможни институции с цел минимизиране на риска, а не решенията да се вменяват на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ", изтъкна още Румен Радев.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възраснете хора".

Разгърнатите мотиви за ветото може да видите тук.

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама