Образувани са над 100 досъдебни производства за нарушаване на карантината

08:50, 23 мар 20 / Политика 25 3143 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Образувани са над 100президентът, е негово конституционно право. Бях изненадан по отношение на армията.Аз държа на това, че тя трябва да бъде използвана в определени ситуации. Армията при всички положения трябва да бъде използвана в рамките на компетентността, която има", заяви пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов.

Президентът наложи вето върху част от Закона за извънредното положение

Като възможни примери той даде създаване на  съвместни патрули с полицията, както и поемане  на част от обекти . "Военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време", каза Маринов.

Опашки на входа за София от Драгичево

По думите му към момента не би следвало да се ползва армията, това може да стане в период, в който се изчерпа ресурсът на МВР. "Засега министерството се справя със ситуацията", каза Маринов.

"14-дневната карантина се контролира от МВР, има образувани над 100 досъдебни производства, а наказанията са до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Всеки ден се увеличават сигналите за хора, които не спазват наложена карантина", допълни министърът.

Младен Маринов каза, че трябва време, за да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. "Сега потокът е по-малък, отколкото в нормална обстановка", каза вътрешният министър.

"Проблемът с бежанците стои на дневен ред, към момента няма данни за сериозни придвижвания, а към нашата граница няма нито един опит за преминаване през изминалото денонощие", каза още той.

Маринов даде и положителен пример от по-строгите мерки за сигурност през последните дни - отчита се спад на битовата престъпност, като няма нито едно откраднато превозно средство през изминалото денонощие на територията на страната.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама