Бойко Борисов провери водопровода в Перник

14:58, 23 мар 20 / Политика 25 2513 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Премиерът Бойко Борисов отиде в Перник, за да провери нивото на язовир "Студена" и състоянието на новостроящия се водопровод. Преди това той проведе онлайн заседание на Министерския съвет. 

Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „Бели Искър”, е с дължина 13 км. 

Кметът на миньорския град Станислав Владимиров заяви, че вероятно водоснабдяване без прекъсване ще бъде осигурено от 6:00 до 22:00 часа. 

"Мислете и за пълна отмяна на режима", призова премиерът. И благодари за неуморния труд на работниците, на кмета, на министрите и заместник-министрите, направили възможно изграждането на водопровода.

"Пускането на водопровода ни дава шанс да минем на лекия режим, което в тази епидемия е много важно", обясни кметът Владимиров. Заради снеговалежите в язовир "Студена" вече имало 8,7 млн. кубични метра вода и при добри валежи до края на пролетта можело да се мисли и за пълна отмяна на режима.

От четвъртък пък от квартал „Църква“ започва подмяната на старата водопроводна мрежа.

Борисов прикани кмета Владимиров и министъра на околната среда и водите Емил Димитров да се помирят. „Седнете, изпийте една ракия за дезинфекция, а не се разкарвайте по съдилища“, каза Борисов.

На днешното правителствено заседание Министерският съвет даде също така съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на град Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ - СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама