В Пловдив изграждат лаборатория за изследване на коронавируса за 300 хил. лева

18:20, 23 мар 20 25 2078 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ ще бъде разкрита лаборатория за изследване на COVID-19. Тя ще обслужва не само града, а и областта, съобщиха от областната администрация. За изграждането й ще са необходими около 12 дни и близо 300 000 лева, за чието набиране беше инициирана акция под егидата на областния управител Дани Каназирева.

"Нека Пловдив и областта да се обединим около каузата заедно да създадем лаборатория от високо ниво, от която региона има нужда", призова тя и уточни, че е изпратила апел всяка община да прецени колко може да дари. "Спокойна съм, защото на телефоните не спират да звънят хора от бизнеса и политиката, за да дарят средства за изграждането й", коментира Каназирева.

Борисов: Поръчали сме 1 милион теста за Covid-19

Идеята за официално предназначена лаборатория, единствено и само за пациенти, които са съмнителни за наличие на коронавирус, възникна в Медицинския щаб, поради необходимостта Пловдив като втори град по големина в страната да има такава лаборатория“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов. По думите му, цената на лабораторията в Пловдив е по-висока от тази в университетска болница „Пирогов“, защото, първо - тук ще се закупи нова и модерна апаратура и второ – самата сграда започва да се строи от нулата

„Без съмнение, най-големият разход за лабораторията ще е закупуването на специализирана апаратура за доказване на идентичните особености на вируса. Става въпрос за генетично изследване за генома на вируса. Затова сме се ориентирали към закупуване на цялостна механизирана система, която да дава възможност за изключителна бързина и обективност, позволяваща по 30 теста на ден“, обясни ректорът на Медицинският университет проф. Марияна Мурджева.

„Във връзка с информацията, че Георги Гергов дарява 300 000 лева за лабораторията, моят апел към общините остава, защото с дарените от бизнесмена средства може да се закупи животоспасяващата респираторна апаратура. Ако се обединим, общините от областта, около дарителската кауза, това ще ни покаже колко сме узрели като общество в извънредни ситуации, като тази, да сме заедно“, заключи областният управител Дани Каназирева.

 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама