Кметове със собствени мерки: Без наеми, освобождаване от данъци и повече камери

14:21, 24 мар 20 / Политика 25 3088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С въвеждането на извънредното положение редица кметове предприеха собствени мерки за защита на живота на гражданите и облекчаване на бизнеса. Без наеми, без такса смет, освобождаване от данъци, повече камери и дезинфекция със самолет са само част от предприетите мерки.

Без наеми в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански предвижда наемателите на търговски и спортни имоти да не дължат наем за времето, в което не могат да ги използват. Предстои общинският съвет да гласува предложението. „Вярвам, че общинските съветници от всички партии ще подкрепят това предложение единодушно“, посочи градоначалникът. От днес в града стартира инициативата доброволци да доставят храна и хранителни продукти на възрастни хора.

Варна удължава срока за плащане на данъци и такса смет

Варна ще приеме пакет мерки за справяне с кризата. Кметът Иван Портних съобщи, че общината смята да подпомогне бизнеса с удължаване на срока на плащането на данъка върху недвижимите имоти, превозните средства и такса смет с отстъпка от 5% до 30 юни 2020 г. Градоначалникът ще предложи на общинския съвет и таксите за тротоарно право на засегнатите да не бъдат начислявани за периода на извънредното положение. Отделно от това паркирането в „синя зона“ вече е безплатно. „В момента прецизираме внимателно разходите за здравеопазване и социални дейности, набелязваме мерки за увеличаване на бюджетите в тези функции, търсим възможности за редуциране на други общински такси, патентни данъци, наеми. Ситуацията е тежка, трябва да сме разумни“, заяви Портних.

Отсрочка на данъците и в София

Вчера Столичният общински съвет преустанови дейност заради първи случай на заразен с коронавирус общински съветник. Все още не е съвсем ясно как ще продължи работата, но председателят Елен Герджиков обяви, че при неотложност за вземане на решения, ще свика председателски съвет. Все пак днес от общината обявиха, че ще има отсрочка за плащане на данъци на имоти и автомобили до 30 юни с цел да не се струпват граждани пред касите на районните данъчни служби. По примера на Варна се предвижда и 5% отстъпка, ако данъците се платят накуп. Утре се очаква да стартира и услуга за онлайн разглеждане на искания за строителни разрешителни.

Повече камери в Хасково

Кметът на Хасково Станислав Дечев съобщи, че много хора се опитват да заобикалят правилата за излизане от града през КПП. В социалните мрежи дори се пускат съобщения от къде може да се мине и да се преодолее забраната. Заради това общината ще удвои видеонаблюдението – сега има 100 камери, а от следващата седмица ще станат 200. „Не е сега моментът да се дебнем. Да не се гоним, защото ще се хванем“, предупреди градоначалникът и призова хората да спазват мерките.

Дезинфекция със самолет в Карнобат

Шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски лично похвали кмета на Карнобат Георги Димитров за адекватните мерки. Улиците в града се дезинфекцират с моторни и гръдни пръскачки. От самолет е пръскано и с дезинфектант, тъй като някои квартали не можело да бъдат дезинфекцирани по друг начин понеже там „просто няма улици“.

Без наеми и в Момчилград

Общината Момчилград освободи от наеми фирмите и физическите лица, които ползват помещения на общината и не развиват дейност заради обявеното извънредно положение. Общинските съветници гласуваха и отпадане на таксата за тротоарно право. „Целта е да подпомогнем хората и малкия бизнес в тези трудни за всички нас дни“, посочи кметът Илкнур Кязим.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама