23% от фирмите са пуснали хората си в платен отпуск

19:54, 24 мар 20 25 2035 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В 48% от фирмите служителите се трудят на работните си места, а в 38% - дистанционно. 23% от компаниите пък са пуснали хората си в платен отпуск. Това сочи експресно проучване на Българската търговско промишлена палата, цитирано от bTV.

За 77% от фирмите най-необходимата мярка за оцеляване е да се гарантира движението на стоки по транс-европейските коридори.

Веднага след това като ценни мерки компаниите виждат съкращаване на сроковете за плащания от държавата към бизнеса и поемането на част от заплатите на служителите от държавата.

Правителството насочва 4,5 млрд. лв. за помощ на бизнеса и заетостта

Държавата планира да плаща част от заплатите на служителите, но само в определени сектори. Това са търговци на дребно, пътнически транспорт, хотели, ресторанти, питейни заведения, кина, туристическа, културна и спорна дейност. Държавата предлага да поеме 60% от възнагражненията на служителите, а работодателите - 40, срещу ангажимента да не съкращава персонала 3 месеца след като е получавал субсидия. Фирмите не трябва да са и длъжници към бюджета.

Икономист: Приемането на нов външен дълг е нормално и правилно

Според профсъюзите проблем може да се окаже и отпускането на парите на работодателя, а не на работника.

„Ще има страшно много случаи, в които работникът няма да види тези пари въобще, тъй като дори в спокойни времена има много фирми, които не изплащат заплати“ посочва експертът Ваня Григорова.

Част от работодателите пък са на мнение, че секторите, които трябва да се подпомогнат с частично плащане на заплати от държавата, трябва да са много повече и да бъдат включени и производства.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама