Временно отнеха лицензите на "Еврофутбол" ООД

15:04, 25 мар 20 25 2883 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На днешното си заседание Държавна комисия по хазарта отне за срок от три месеца издадените лицензи на „Еврофутбол" ООД заради просрочени публични задължения.

Дружеството има издадени лицензи за организиране на хазартни игри онлайн за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, както и за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

До тази мярка се стигна, тъй като дружеството не е пристъпило към плащане на държавни такси за периода от 18 декември 2014 г. до 31 декември 2019 г. в размер на близо 329 млн. лв. с лихвите.

Ако в тримесечен срок "Еврофутбол" ООД отстрани допуснатите нарушения, дружеството може да продължи дейността си. Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Административен съд - София.

След близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България… Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро. С тези думи започва позицията, с която от "Еврофутбол" излязоха няколко часа преди заседанието на хазартната комисия.

Найденов във Facebook: Продавам акциите си в "Еврофутбол" за 1 евро

От компанията посочват, че отнемането на лицензите означава, че ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 букмейкърски пунктове, над 2300 души насилствено ще станат безработни, повече от 100 търговски партньори на „Еврофутбол“ ще загубят източник на доходи, а държавният бюджет ще бъде лишен от милиони левове на месец, които иначе биха могли да бъдат използвани в полза на обществото ни.

Срещу „Еврофутбол“ се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе „препоръчано“ от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим. От началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност“, посочват от компанията.

Краят на лотарията дойде, ами сега?

От днес букмейкърските пунктове на „Еврофутбол” няма да отворят. „Въпреки това ние искаме да изплатим неполучените печалби на клиентите ни в размер на близо 420 000 лева, но това зависи от държавата, която трябва да ни позволи да го направим“, обясняват от компанията.

От „Еврофутбол“ задавоха и няколко въпроса към управляващите:

1. Някой от Вас замисли ли се, че с тези си действия неправомерно потъпквате правата на служители на компанията, клиенти, букмейкъри, които са самостоятелни юридически лица, доставчици и контрагенти? Това всъщност са български граждани и така нарушавате правата на собствените си гласоподаватели и данъкоплатци!
2. Замисляли ли сте се, че тези българи ще останат безработни и хиляди семейства ще преживяват още по-трудно?
3. Помислихте ли, че тези хора вече ще са допълнителна грижа за държавата чрез изплащане на обезщетения и помощи за останалите без работа съкратени работници и служители от сектора?
4.Разбирате ли, че към държавния бюджет вече няма да постъпват никакви приходи от наземни спортни залози – нито чрез такси, нито чрез преки или косвени данъци, защото утре, на 25 март ще закриете „ЕВРОФУТБОЛ“?
5. Защо не се съобразявате с ясно установените правила за законност, равнопоставеност и правна сигурност в Европейския съюз, на който България е държава членка и е длъжна да ги спазва – защото твърденията, че „ЕВРОФУТБОЛ“ има публични задължения не са доказани нито по основание, нито по размер в съда?
6. Защо толерирате чуждестранни хазартни оператори и им осигурявате законодателен чадър чрез плащането на по-малки данъци и такси? Защо освобождавате чуждестранните корпорации от данък по ЗКПО? Съзнавате ли, че такова данъчно облагане нарушава принципа за равнопоставеност и е противоконституционно? Защо съсипвате насилствено българският бизнес, който задържа парите от хазарта в България, а не ги изкарва зад граница!
7. Свързана ли е системата на „Еврофутбол” директно с НАП и ДКХ? Председателите на комисията по хазарта ръководили ли са НАП и КФН?
8. Министърът на финансите не е ли знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата?
9. Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото?
10. Кой ще спечели от този грабеж?

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама