В Спешната помощ няма отказали да работят с болни от COVID-19

12:15, 25 мар 20 25 6367 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Медиците и екипите на Спешна помощ са на първата линия в борбата с коронавируса. Те са тези, които първи се сблъскват със заразата и заразените пациенти, тъй като трябва да ги превозят до болниците.

Не мога да кажа, че има кой знае какво увеличение на повикванията към Спешна помощ. Работата ни е много, защото екипите ни извозват хората, които са със симптоматика или са с установен коронавирус“, каза за TOPNOVINI.BG говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя обясни, че процедурата за тяхното извозване е през личния лекар. В момента, в който той прецени, че пациентът се нуждае от болнично лечение, се обажда на спешния телефон и той се откарва до болниците, които на този етап работят със заразени с коронавирус.

След всеки случай на пациент с коронавирус се осъществява много стрикна дезинфекция на санитарните автомобили. Те се дезинфекцират както отвътре, така и отвън.

Екипите ни са максимално защитени с всичко, което е възможно – предпазни гащеризони, предпазни очила, маски, ръкавици. Имаме и по един шлем във всяка линейка. Взели сме и взимаме всички предпазни мерки. Всеки ден се извършва и инструктаж на екипите, въпреки че нещата се знаят. Преди няколко дни имахме и срещи с водещи инфекционисти, които отговаряха на въпроси, свърани с пракитката. Работим в пълна мобилизация. Засега, слава Богу, успяваме“, заяви Сунгарска.

Тя обясни, че към момента не им липсва нищо. „Имаме всички необходими предпазни средства за нашите екипи. Ако някой прецени и реши, че може да ни помогне, това би било добре дошло. Затруднения се изпитват навсякъде, по цял свят“, добави тя.

„Досега в Спешна помощ не е имало нито един, който да е отказал да работи и да се е поддал на страха и да е помислил първо за себе си, преди да помисли за работата и пациентите“, споделя Сунгарска.

„Спешните медици са истински герой. Нашите лекари работят по този начин, независимо от епидемиологичната обстановка. Това са едни безкрайно самоотвержени хора, които мислят първо за пациента, а след това за себе си и семействата си“, допълва още тя.

Снимка: БГНЕС

В ситуация на изолация и пандемия не липсват и обаждания от хора, които са изпаднали в паника и търсят помощ на телефона на Спешна помощ. Затова е създадено специално звено от диспечери, които посрещат само такива обаждания.

„Те са подробно инструктирани как да работят. Обаждат се и хора, които усещат някаква симптоматика без реално да я имат. Това се случва и са нармални неща. Всички сме хора, подвластни сме и на страх, и на паника. Опитваме се да успокоим хората“, обяснява Катя Сунгарска.

Съветът и е в тази ситуация да сме спокойни, защото паниката само може да ни навреди.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама