Иран е изгонил медици от „Лекари без граници“

15:29, 25 мар 20 / Свят 25 2475 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че властите в Иран са изгонили от страната представители на хуманитарната организация „Лекари без граници“.

Те помагали в борбата срещу коронавируса и изграждали полева болница в Иран за най-уязвимите пациенти с коронавирус. „Най-силно страдащите жертви на режима са собствените му граждани“, написа Помпео в Twitter.

В момента в Иран са регистрирани повече от 27 000 заразени с COVID-19, а починалите са около 2 100. Властите информират, че над 9 600 човека са оздравели.

Иран се бори с разпространението на коронавируса, който засегна всички части на страната, повече от месец. Хуманитарна помощ на Иран изпратиха Китай, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Световната здравна организация, както и няколко други страни.

Иран: Тръмп е клоун, който само се преструва, че подкрепя иранския народ

Техеран отказа предложената от САЩ помощ, заявявайки, че по-добрият вариант е отмяна на санкциите. САЩ няколко пъти въвеждаха санкции срещу Иран, като в списъка бяха включени и компании от ЮАР, Китай и ОАЕ, които търгуват с нефт.

Снимка: БГНЕС

Вашингтон твърди, че с помощта на санкциите се стреми да ограничи максимално нефтената търговия и доходите от нея за Техеран, обвиняван, че подкрепя тероризма. Иран, на свой ред, обвинява САЩ в „икономически тероризъм“ и препятстване да бъде получено медицинско оборудване и лекарства, необходими в борбата срещу коронавируса. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама