Акцент на деня: Доброто е заразно

17:30, 25 мар 20 25 5218 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От началото на извънредното положение заради коронавируса в страната са дарени малко над 5.3 млн. лв., отчете Българският дарителски форум. Дарителите са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании.

Протегната ръка - история за добротата

94% от даренията са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната.

6% от даренията до този момент са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Освен с пари общини, граждански организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи действат в подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора, които имат нужда от специфична помощ.

Граждански организации са включват в работа на терен, пускат горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно предоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании и др. Огромен брой хора доброволстват.

Снимка: CANSTOCKPHOTO

Големият брой благотворителни кампании обаче могат да създадат объркване сред обществото, както и проблем с прозрачното и целево разпределени на събраните ресурси. Ето защо днес Прокурорската асоциация призова правителството да организира единна национална кампания, която да канализира, обедини и улесни усилията на всички желаещи да направят дарения във връзка с пандемията Covid-19.

"Нека бъде създаден ефикасен механизъм за прозрачност и обществен контрол, като събраните средства да бъдат ежедневно отчитани и по бърз и справедлив начин да бъдат насочвани за подпомагане на най-невралгичните и нуждаещи се болнични заведения на територията на цялата страна", призоваха прокурорите.

Малко по-късно кабинетът реши как да бъдат разпределени дарениията за борбата срещу коронавируса.  Постъпилите  по дарителската сметка на Здравното министерство средства за превенция и лечение на Covid-19, ще бъдат използвани като изрично се спази волята на дарителите.

Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.

Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще дава предложения за вида на закупуваните предпазни средства, консумативи, апаратура, както за крайните получатели.

Снимка: БГНЕС

Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция "Митници" и предоставени на МЗ ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център с ръководител главен комисар Николай Николов.

Приоритетно предпазни средства ще се осигуряват на лечебните заведения за болнична помощ - структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19.

Чрез държавното дружество "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД ще се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ - общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др.

Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения - директно или чрез "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД, както и под формата на дарения.

Междувременно членовете на кабинета дадоха личен пример и дариха по 1000 лв. от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение. Сумата от 20 000 лв. ще бъде преведена на Фонд „Социална закрила“ за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти на хора в нужда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама