Захариева: Ще приберем всички европейски граждани координирано и заедно

16:56, 26 мар 20 / Политика 25 2727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"България ще направи всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг заедно с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Двамата разговаряха на четири очи в Министерството на външните работи днес. По време на разговорите те са обсъдили мерките, които правителствата на България и Унгария вземат за ограничаване на разпространението на COVID-19, както и обстановката по границите, като особено внимание е отделено на зелените коридори, транзитните коридори за стоки от първа необходимост и напрежението по границата с Турция, стана ясно от последвалия брифинг.
 
Днес българската страна е изпратила до Турция конкретно предложение за решаването на проблема с опашката от тирове на българска територия и забавянетона преминаването на българо-турската граница. „Това ще бъде решение за цяла Европа и за българския бизнес, както и за редица европейски държави. Нямаме интерес трафикът да се прекъсва. Полагаме усилия да се реши устойчиво проблемът и да не се получават такиваогромни опашки в близките дни отново“, каза Екатерина Захариева.

"В понеделник бяха обявени препоръките на ЕК за зелените коридори и много се надявам всички държави от ЕС да се придържат към тези препоръки", заяви Захариева. "България, бидейки външна граница на ЕС, беше първа, която усети предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на стоки, и на граждани до територията на България", каза външният министър. Тя отбеляза, че все още има забавяне в някои части на Европа и призова да има и решение, не само комуникация.

"Ситуацията е нова и извънредна, но трябва да имаме доставка на храни и медицински изделия. Важно е да запазим икономиката си и след тази криза", заяви още вицепремиерът.

Относно напрежението на турската граница Захариева каза, че проблемът е, че Турция включи в забранителния си списък 68 държави, сред които и нашата. "Ако успеем да постигнем, в което съм убедена, решение, то ще бъде решение за цяла Европа. Ние нямаме интерес трафикът да се прекъсва", заяви външният министър.

Екатерина Захариева беше категорична, че всички европейски граждани по света ще бъдат прибрани координирано и заедно. Към момента става въпрос за 718 български граждани, от които 79 туристи, сред които в Чили и на остров Бали.

"82-ма граждани, малко над 30 от тях са българи, предстои да бъдат репатрирани от Индия", съобщи тя. Министърът изрази надежда, че самолетът ще излети днес, но кога сънародниците ни ще кацнат на родна земя, Захариева не можа да каже. "12 български граждани има в Чили, но все още няма разрешение за кацане на наш самолет", съобщи още външният министър.

Унгарският ѝ колега отбеляза, че транзитните коридори работят добре. "Границата може да бъде премината само легално", отбеляза Петер Сиярто. По думите му, намаляването на мобилността може да помогне да се опази здравето на хората.

Сиярто не пропусна другата важна тема, а именно, че в сряда държавите от ЕС постигнаха политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. Той поздрави българският външен министър, като отбеляза, че за нея това е също е успех.
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама