ВСС иска спешни промени в закона за извънредното положение

20:35, 26 мар 20 25 2557 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска спешни промени в Закона за извънредното положение на извънредно заседание в четвъртък, съобщиха от кадровия орган, съобщава "24 часа".

Според колегията трябва да бъдат предприети незабавни действия за законодателни промени, които да бъдат съобразени с решенията й от 15 и 16 март 2020 г.

Иван Костов: Законът за извънредното положение е изключително успешен

Тогава гласуваха да не се гледат дела, освен посочените като неотложни. В приетия от парламента закон е казано, че не се спират давностните срокове по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда. Заради това обаче може да се наложи магистратите да гледат наказателни дела.

След 13-часово заседание: вижте мерките в извънредния закон

Колегията предлага, докато не се промени законът да се спазват нейните решения от 15 и 16 март, с които бяха отменени насрочените дела, за да се защити здравето и живота на хората.

Освен това настояват към незабавните дела, които в момента се гледат, да бъдат включени и тези за спекула при извънредно положение, както и за разпространяването на неверни повиквания за помощ, предадени по телефон, радио или друг начин.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама