В Австрия пуснаха мобилно приложение за доброволно проследяване

14:10, 27 мар 20 25 2163 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ново приложение на Червения кръст, разработено съвместно с голяма застрахователна компания, дава възможност на всеки да се включи доброволно в проследяване, за да се ограничат рисковете от заразяване с коронавируса.

Полицията търси нарушилите карантината през телефоните им - да се притесняваме ли?

„Това приложение регистрира хора със смартфони, включени, които се намират на разстояние 1 метър и се задържат повече от 10 минути заедно. Има призив колкото може повече хора да се включат в това приложение. Когато някои от хората с това приложение разберат, че имат симптоми на коронавирус, те съобщават. Чак тук идва идентификацията. Болният или със съмненията за зараза, изпраща съобщение, че е заразен. От Червения кръст го питат за телефонния номер и му изпращат, на който той да отговори. До този момент всичко е анонимно. След което, когато има съобщение за зараза, това се предава по контактите до 48 часа назад – на хора, с които евентуално той се е срещал. Те неполучават „Човекът Х се е разболял” съобщение, а просто съобщение, чевероятно са били в близост до човек, който е със зараза.”, разказа пред БНР Жанина Драгостинова - журналист и преводач.

Подготвя се и друго мобилно приложение, което се очаква в края на март. Ръководителят на екипа, който работи по него, е българинът Михаил Ковачев. „То ще бъде ориентирано повече към рисковите групи и ще предлага информация къде е опасно да отиде човек, който има някакво хронично заболяване например.”

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама