Скок в цените на редица хранителни продукти за две седмици

10:05, 29 мар 20 25 6073 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва не малка разлика в цените на някои продукти, съобщава bTV. 

Цените на едро на плодовете и зеленчуците осезаемо са се вдигнали през изминалите 2 седмици. Доматите, картофите и лимоните струват съответно: Домати - от 2 лв. 25 ст. на 16-ти март, до 2 лв. 83 ст. в петък

Картофи - от 0,89 ст. на 16-ти март до 1 лв. 24 ст. в петък

Лимони - от 2 лв. 44 ст. на 16-ти март до 3 лв. 35 ст. в петък

При основните хранителни стоки промяна в цените се наблюдава при захарта, скумрията и свинското: Захар - от 1 лв. 30 ст. на 16-ти март до 1 лв. 40 ст. в петък

Скумрия - от 4 лв. на 16-ти март до 4 лв. 32 ст. в петък

Свинско - от 9 лв. 18 ст. на 16-ти март до 9 лв. 90 ст. в петък

Ръст в цените на някои стоки забелязаха и в Ямбол. В хранителен хипермаркет в града дефицит на храни няма, празни рафтове - също, но някои стоки изчезват с рекордни темпове. „Хитът на пазара и в момента си остава тоалетната хартия, което ще рече , че тя е най-търсеният продукт. Съответно дезинфектантите, които пристигат, се изпразват по рафтовете“, разказва собственикът на веригата.

Кои са най-търсените стоки онлайн по време на пандемията

Затова и се ограничава продажбата на някои стоки. Почистващите препарати, например, са до два броя на човек. Истерията от презапасяването е отминала, но цените остават завишени. Той обясни, че се наблюдава леко увеличение на хартиените изделия, на месните продукти, консервите и на основните продукти като олио, масло, ориз и макарони.

По думите му цената на брашното се е увеличила с около 10%. Някои от клиентите не гледат цените, а пазаруват каквото им е необходимо дори да има увеличение. В зеленчуковите магазини най-търсени са лимоните и джинджифилът. Цените им са скочили с над 50 % за две седмици, отчитат търговци.

Други клиенти смятат, че цените на някои от продуктите са спекулативни. Според търговците цените в магазините се повишават по веригата заради скока на борсите и при вносителите.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама