Ангел Джамбазки към управляващите: Ще загубите доверието, което народът ви дава

22:24, 31 мар 20 / Политика 25 4301 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Имате моята най-искрена подкрепа. Позволете само да напомня, че българите сме мъдър народ и сами се подготвихме, приехме и осъзнахме необходимостта от всякакви мерки. И в първите дни, както и сега, безрезервно подкрепяме. Това написа евродепутатът Ангел Джамбазки в профила си във „Фейсбук“

„Всяко прекаляване или хаос ще доведе до обратен ефект. Ще стане „от нищо нещо“, както отново нашият народ е казал. Защото трудното мина – обединихме се, даже и опозицията, около необходимостта от извънредно положение. И ако продължавате с движения напред-назад, ще направите грешна стъпка на по-лесното – ще загубите доверието, което народът ви дава. А това доверие Ви е нужно, ако, не дай Боже, дойде истински трудното“, пише евродепутатът.

Затова: моля, помислете по следното:

  1. Отменете забраната за парковете и дайте ясна заповед просто хората да не се събират – никъде (освен в градския транспорт, да речем) – повече от двама души. Каква е разликата дали трима души заедно вървят в парк или по тротоар!? После, как ще прецените дали някой просто не минава през парка? Простете, но това отваря вратата за произволни тълкувания.
  2. Намалете значително размера на предвидените глоби и увеличете рязко и безкомпромисно тяхното събиране. В правото отдавна е доказано, че не високият размер на наказанието, а неумолимостта на неговото налагане, имат превантивен ефект. Комбинацията от невъзможно висока глоба и за съжаление не особено високите заплати на полицаите може да изкуши към дребна корупция.
  3. Обяснявайте съдържанието на забраните, а не разчитайте на тяхната форма. Затваряме заведения, за да не се събират хора. А не просто ей така. Налагаме вечерен час, за да следим по-лесно дали се събират хора. А не просто ей така. Затваряме парковете, за да не се събират хора. Ето, виждате ли? Хиляди пъти по-лесно щеше да е просто да кажете: не се събирайте. А вие казвате: не ходете в парка. И очаквате хората сами да се сетят. Впрочем с идването на топло време помислете и за отваряне на Витоша – скоро аргументът с преохлаждането на носоглътката няма да е валиден, колкото преди. И пак напомнете: не се събирайте!
  4. Кажете просто и ясно кое е забранено и кое е просто непрепоръчително. Да ходиш сам по „Витошка“ не е забранено от никого. Магазините там работят. Така че не е редно да има назидание за това.
  5. Преди да въведете нови и нови мерки, оставете старите да подействат и налагайте спазването им. Засега България е в дъното на европейската „класация“ по заболели на глава от населението. Дори и да тестваме по-малко от другите статистиката пак показва, че май успяваме да забавим разпространението. Не съм специалист, но виждам, че и Вие следите тази статистика. Не прибягвайте до по-тежки мерки, ако не сте сигурни. Хората ще започнат да се боят, че налучквате.

Госпожи и господа от ресорните власти, българите се справят добре! Насърчавайте ги! Вие също се справяте. И имате нашата сърдечна подкрепа“, казва още той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама