Плевнелиев представи модел за излизане от кризата „България на две скорости“

13:44, 01 апр 20 25 1952 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сблъскваме се с две кризи едновременно - здравна и икономическа. Това каза Росен Плевнелиев - президент на България 2012-2017 г., пред БНР. Според него мерките, които правителството предлага в извънредната ситуация, са първи и ще се разширява палитрата им според развитието на кризата.

А вие получихте ли обаждане от Алжир?

Той прогнозира, че поне още три месеца България ще бъде в първата фаза на кризата. "Ще се борим да овладеем процеса, да имаме контрол върху разпространението на вируса, за да избегнем пик на заболяването", каза той и начерта три пътя за излизане от кризата - чрез ваксина, чрез т.нар. "стаден имунитет" и чрез тотална промяна в социално-производствения модел, което означава, че светът ще бъде много различен.

СБЛЪСЪК: Трябва ли маските да са задължителни?

Плевнелиев представи разработен от българска компания модел за излизане от кризата, наречен "България на две скорости". "Стъпка по стъпка - връщане към нормалността. Първата скорост са високо рисковите групи - възрастните хора, към които трябва да имаме специални мерки и те ще продължат дълго време. Втората са младите, които са минали вече през болестта, те трябва да се завръщат вече навън и да работят", обясни той. Тази програма е представена на правителството и на Министерството на здравеопазването, посочи Росен Плевнелиев и обясни, че това е начинът, по който и Германия, и Южна Корея вървят.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама