4 700 безработни у нас само за ден

09:04, 02 апр 20 25 2855 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април е 31 643, което прави средно по 2934 души на ден. 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден Това обяви по време на брифинг соациалният министър Деница Сачева, предаде репортер наTOPNOVINI.BG.

"Хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи", каза още тя.

От 13 март до вчера над 7000 безработни са постъпили на работа, само вчера над 600 също са постъпили на работа, добави министърът.

Акцент на деня: Имаме ли сделка?

59 са заявленията до момента по програмата "60/40". Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления.

Министърът на труда съобщи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус - 2702. От началото на тази седмица болничните, издавани на ден са от 680 до 700.

Снимка: Правителствена пресслужба

Сачева коментира и темата за личните асистенти като обяви, че са подадени заявления за оценка на потебностите за 32 389 души. Издадените към момента направления са 31 36, а  действащите договори към момента за лични асистенти са 24 133.

23 хил. души в страната получават към момента социалните помощи. Броят им е нараснал с малко - едва с 2000 души. Към момента по Закона за семейните помощи подпомагам 410 685 души, а месечни помощи за деца получават 347 801 души. Общият брой на сумите, които варират за месец, е между 43 и 45 млн. лв.

Увеличихме осигуряването на топъл обяд и той ще обхване почти 17 000 души, каза тя. Почти 45 хил. души ще могат да бъдат обхванати от патронажната грижа. Още около 40 хил. души ще бъдат обхванати от прорамата за осигуяване на хранителни пакети.

Сачева обясни, че актуализацията на бюджета е поискана, не защото системите не съществуват, напротив има досттъчно средства в момента, но трябва да се осигури ликвидност и да се подготвим в случай на най-лошия сценарий.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", коментира тя.

Сачева обяви, че по-късно днес ще издаде заповед, с която до отмяната на извънредното положение работодателите ще трябва да са длъжни да прилагат мерки за превенция и безопасна организация на работата.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама