Видеоуроците на „Просвета“ – вече и за българчетата в Сърбия

15:33, 02 апр 20 25 2256 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Видеоуроците на Издателска група „Просвета“ прекосиха западната ни граница и вече се гледат по Телевизия "Цариброд" от всички деца в Сърбия, които изучават български като майчин език. Чрез държавната кабелна мрежа МТС освен в района на Цариброд уроците са достъпни в Босилеград, Бабушнишко и дори в Панчево, Войводина, където също живеят етнически българи. ТВ "Цариброд" се разпространява и чрез частни кабелни оператори в цялата страна. Видеоуроците се излъчват всеки ден от 16,30 часа местно време, съобщиха от Издателска къща "Просвета". 

Матурите се изместват на 30 май и 1 юни

Видеоуроците на „Просвета“ много ще ни помогнат да продължим обучението по български език при дистанционната форма на преподаване ", заяви Катарина Симеонов, директор на основно училище „Христо Ботев“ в Цариброд. "Учениците ще слушат правилна родна реч, а за учителите това може да бъдат примерни уроци, от които да черпят идеи за работата си в бъдеще". 

ОУ „Христо Ботев“ образова и възпитава 467 ученици от 1. до 8. клас, с които работят 45 учители. Около 1000 деца в основните и около 400 в средните училища изучават български като майчин език.

От 16 март провеждаме дистанционно обучение. Още в първите дни над 95% от учениците се включиха в него. Сега обхватът е над 99%. В началото имахме различни трудности – някои преподаватели се оказаха недостатъчно подготвени да работят с дигитални устройства, други просто не желаеха да ги ползват, някои ученици нямаха устройства, не достигаха умения и на някои родители или пък интернетът беше слаб. През втората седмица всички учители сформираха виртуални класни стаи и вече работят с тях. С подкрепа на местна фондация осигурихме смартфони за 8 деца, които нямаха никакво устройство, с което да работят. Сега смятаме, че дистанционното обучение върви добре“, разказа още Катарина Симеонов.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама