COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните и чакащите за трансплантация

18:38, 02 апр 20 25 3116 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съвместно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония подготвиха информация какво трябва да знаят за COVID-19 трансплантираните хора и чакащите за трансплантация.

Трансплантираните пациенти изложени ли сме на по-голям риск от заразяване с вируса?

Няма категорични данни дали инфекцията с COVID-19 е по-честа или по-сериозна при трансплантирани, отколкото при здрави хора. Въпреки това, други вируси често причиняват по-сериозни заболявания при хора с подтисната имунна система, като трансплантирани пациенти. Поради тази причина е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията. Вирусът се предава главно чрез близък или директен контакт с човек, който има вируса. Смята се, че хората са по-заразни, когато имат симптоми, но някои хора могат да пренасят и предават вируса, дори ако нямат симптоми или са само леко болни. Възможно е да се заразите с вируса от повърхност, до която се е докоснал заразен човек. Вероятно преди това той е пипал носа, устата или очите си без да измие ръцете си, преди да пипа повърхности като дръжки на вратите, маси, бутони на асансьори, на тоалетни казанчета и др. Вероятността от инфекция зависи от това дали има заразени индивиди в средата, където се намира трансплантирания пациент.

Пощенска банка дари 100 000 лева на „Майчин дом“

Ако чакам за трансплантация, мога ли да се заразя с COVID-19 от моя донор?

Рискът от инфекция с COVID-19 чрез даряване на органи е много нисък. Живите донори не трябва да бъдат изложени на риск от заразяване с COVID-19 през последните 28 дни (пътуване до зона с висок риск или контакт с лице с положителен тест за COVID-19). Препоръчва се донорът да бъде изследван и да бъде отрицателен тест на COVID-19. Със Заповед на министъра на здравеопазването временно са преустановени трансплантациите в страната.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама