Захариева поиска ЕК да подкрепи и страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса

16:41, 03 апр 20 / Политика 25 2118 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Външният министър Екатерина Захариева участва в състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“, по време на който изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави, съобщи МВнР. „Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза тя.

Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС. Трябва да обясняваме по-ясно какво прави Европейският съюз, за да подкрепи своите граждани“, коментира още Захариева. Тя подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи.


Снимка: БГНЕС

Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети. По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина Захариева благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани.

В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса. Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от COVID-19.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама