163 години от рождението на княз Александър І Батенберг

08:00, 05 апр 20 25 2357 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

България отбелязва 163 години от рождението на княз Александър І Батенберг.

Първият български княз Александър І Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Неговият баща – принц Александър фон Хесен, е брат на Мария Александрова, съпругата на руския император Александър ІІ. Гимназиалното си образование получава в Дармщат, припомня БГНЕС.

След това следва в Дрезден и военно училище в Касел. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Включва се в сраженията при Търново, Стара Загора, Казанлък, Плевен и др. места в отряда на генерал Гурко, щаба на румънския княз Карол І и Главната квартира на руското командване. За проявена храброст по време на войната е награден с ордени от император Вилхелм І, император Александър ІІ и княз Карол І.

Първото Велико народно събрание (17-29 април 1879) го избира за княз на Княжество България. След посещение в Русия и западноевропейските дворове за получаване на тяхното одобрение, княз Александър І пристига в България. На 26 юни 1879 г. полага клетва като български княз пред представителите на Великото народно събрание в град Велико Търново.

Княз Александър І управлява България в продължение на 7 години. Това е един труден период от историята на възстановената и изграждаща се българска държава.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама