Франция тества нова технология за лечение на Covid-19

13:15, 05 апр 20 25 2380 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Френските медицински институти започват клинични тестове на иновативен метод за лечение на коронавирусна инфекция - преливане на плазмени продукти от кръвта на пациенти, които вече са се възстановили от инфекцията.

Това съобщава държавната организация Assistance publique - Hopitaux de Paris (AP-HP), която обединява болниците в Париж и предградията му, цитирана от ТАСС, предава БГНЕС. 

Франция извозва болни от COVID-19 в чужбина

"Това клинично изпитване включва преливане на плазмата на пациенти, лекувани от Covid-19, като целта на изследването е да се установи дали така може да бъде предаден имунитет на тези, които все още са болни. Плазмата на тези, които са се възстановили, съдържа антитела, които тялото им е развило и които биха могли да помагат на пациентите в острата фаза на болестта да победят вируса“, се казва в съобщение на организацията.

За целта обаче, здравните власти търсят вече излекували се доброволци, като набирането им ще започне на местата за кръводаряване в регионите Ил дьо Франс, Гранд Ест и Бургундия-Франш-Коме от 7 април. Донорите ще трябва да дарят 600 ml плазма.

COVID-19 по света: За първи път намаляват критично болните в Италия, нов спад на починалите в Испания

Планира се общо 200 души - излекувани доброволци, да бъдат привлечени за идеята. За целта трябва да са минали поне 2-3 седмици от момента на изписването им от болницата. Кръвната плазма ще бъде прелята на 60 пациенти, а ефектите от това ще бъдат оповестени публично.

"Две дози от 200-220 ml ще бъдат вляти на пациентите на 6-ия ден (+/- 1 ден) след появата на клиничните симптоми на коронавируса. При липса на нежелани, непредвидени и остри ефекти при първите трима пациенти, дозата ще бъде редуцирана“, обяснява организацията.

Изследването ще бъде ръководено от професор Карин Лакомб, ръководител на отделението по инфекциозни и тропически болести в болницата "Св. Антоан" в Париж. Франция е петата най-засегната страна в света с близо 90 хил. заразени, над 7600 смъртни случая и над 15 хил. излекували се.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама