Как да използваме българското приложение срещу коронавируса?

10:15, 07 апр 20 25 2204 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Българското мобилно приложение срещу коронавируса вече може да бъде изтеглено безплатно от Google Store. Програмата се казва ViruSafe и е разработена с помощта на частни фирми, които са работили доброволно.

Тя позволява на всеки потребител регулярно да дава данни за своето здравословно състояние, с което да помогнат на здравните власти да съставят по-пълна картина на здравния статус на населението по време на пандемията.

Снимки: Google Play

Освен това приложението дава възможност да се следи развитието на заразата с помощта на карта, която показва къде и колко заразени потребители има в България в момента. На този начален етап обаче във ViruSafe тази карта все още не е налична.

Чрез програмата всеки ще може да получава актуална информация, свързана с Covid-19, да споделя своето местоположение, за да може да се съпостави с локацията на всички потребители с проявени симптоми.

Един от най-големите плюсове на приложението е, че потребителите ще получават информация, ако са били в опасна близост до друг потребител със симптоми. За целта обаче от голямо значение е то да обхване повече хора, които регулярно да подават данни за състоянието си.

 

Как става регистрацията?

След изтегляне на приложението, потребителят трябва да се регистрира с телефонния си номер и да въведе кода от изпратения до него SMS за активация.

Снимки: Google Play

Следващата стъпка е да попълни личните си данни - ЕГН/ЛНЧ/паспорт, пол и информация за хронични заболявания, ако страдате от такива.

След това потребителят може регулярно да обновява данните за евентуални симптоми - температура, задух, кашлица и т.н.

Снимки: Google Play

До момента приложението е изтеглено над 500 пъти, а средната му оценка от потребителите е 4.2 от максимална 5. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама