Кой и защо иска оставките на борда на Българската банка за развитие?

14:11, 07 апр 20 25 2276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"Демократична България" поиска оставките на членовете на борда на Българската банка за развитие заради медийни публикации, че ББР е отпуснала кредит от 75 млн. лв. на неизвестна колекторска фирма.

"Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал. С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", заявяват от партията и настояват отговорните министри също да поемат политическа отговорност.

Информацията за отпуснатия кредит, съобщи в-к "Капитал". Според публикацията ББР е отпуснала 10-годишен кредит на компанията "Свети Георги груп", съдлъжник е и фирмата - "ВИП колекшън", но липсва информация за какво се планира да се ползват тези 75 млн. лв. както и с какво се обезпечава кредитът. Изданието посочва, че "Свети Георги груп" вероятно вече е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. е пласирало голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.

Междувременно ББР сама съобщи за отпуснатия кредит. В прессъобщение от институцията се посочва, че банката вече е "реализирала първи стъпки за увеличаване на ликвидността във финансовата система на стойност 75 млн. лв. Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия".

Снимка: CanstockPhoto

В текста се съобщава още, че Българската банка за развитие стартира нови програми в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемиятa от COVID-19. Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени в обхвата на държавната помощ. Финансовият ресурс ще бъде насочен към най-засегнатите сектори от пандемията – търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, спортни дейности, дейности по организиране на конгреси и изложения.

Първата програма е с гаранция от Европейския инвестиционен фонд и ще се управлява от дъщерното дружество на ББР – Микрофинансираща институция ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат дейността си и да запазят работни места. МФИ ДЖОБС ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв. с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен път на официалната интернет-страница на институцията.


Допълнителен позитивен ефект ще има и от възможността 7519 фирми и физически лица да могат да предоговорят дълговете си към банките и да ги погасят в бъдеще.

До дни капиталът на финансовата институция ще бъде увеличен със 700 млн. лв. От тях 500 млн. лв. ще се използват за гарантиране на кредити, които търговските банки ще отпускат на фирмите у нас, а останалите 200 млн. лв. ще се използват за отпускане на безлихвени заеми до 1 500 лв. за физически лица.

Очакванията на банката са, че около 130 000 – 140 000 души ще могат да се възползват от безлихвен заем в размер до 1 500 лева. Средствата ще са за всички физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Кредитите отново ще бъдат отпускани от търговските банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ivo Milev 17:46, 07 апр 20

Е как кой, тези, които всекидневно се опитват да изпълзят от паяжината и да се наврат във властта, слава богу несупешно засега. Една фалшива дясна партия на име "Демократична България" и с искането на тази оставка май се опитват да си разчистят пътя към шефското място в ББР, но няма как да им се получи. Всъщност това е идеята и на всяко тяхно искане за оставка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама