Имотният пазар е жив, но диша трудно

09:00, 09 апр 20 25 5952 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Какви промени настъпват в имотния бранш, изоставят ли се строителни обекти, пропадат ли сделки? Отговори на тези въпроси потърсихме от председателя на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Как условията на извънредно положение и създалата се обстановка от разпространението на Covid-19 у нас се отразяват на имотния пазар в страната?

Активността и интензитета на пазара и клиентите е на чувствително по-ниска степен и това е свързано с обективни причини - ограниченията от действащото извънредно положение. Приходите на компаниите са намалели. Банките затягат условията по ипотечно кредитиране. Очакваме целия единен проект за частен мораториум върху плащанията по кредити от Асоциацията на банките, който ще бъде предложен на Българска народна банка. Това ще ни даде отговори - как ще се развива процесът до края на годината, какви ще бъдат мерките, които ще дадат възможност на кредитополучателите да се възползват от ваканция при изплащането на лихви и главници.

Интересът на клиентите във всички сегменти не е спрял тотално. И в момента се организират огледи. Пазарът съществува, жив е, но със забавени темпове - малко по-трудно диша.

Ясно е, че вече сме в икономическа криза. Някои от макропоказателите вече се влошиха. Безработните в бюрата се увеличават. Не е ясно колко дълбока е кризата и колко бързо ще се възстановим. Два са сценариите, които чертаят икономистите - един за по-бавно възстановяване в рамките до средата или края на следващата година и друг за по-бързо V образно излизане с минимални щети след прекратяване на извънредното положение.

Имотният пазар се променя и няма да бъде същият след епидемията. Дигитализацията трябва да върви във всички посоки и отговорността е на всички участници на пазара  – от една страна брокерите и агенциите да приложат новите технологии, за да намалят риска от лични контакти между клиентите, от друга потребителите - българските граждани да се снабдят с електронен подпис, който би помогнал за отдалечено подписване на договори например.

Убедени сме, че след приключване на извънредното положение качеството на услугите на компаниите от нашия бранш ще се подобри значително. Компании, които не поставят интереса на клиентите си пред техния собствен ще бъдат принудени да напуснат пазара. Членовете на НСНИ са единствените, които са се подложили на някакъв вид саморегулция чрез контрола на строгия ни Етичен кодекс. Потребителите трябва да помогнат за премахването на някои лоши практики на пазара като правят информиран избор на компания и личен брокер, доказали своя авторитет.

Засегнато ли е строителството?

Голяма част от строителните предприемачи са подсигурили финансирането на проектите си чрез банков ресурс. Строителният процес не спира, но със сигурност интересът към сделките е намалял. В този момент има риск при някои проекти, особено на такива в много ранен етап на изграждане. Освен стабилните компании на пазара, съществуват и такива, които са навлезли в последните години и нямат голям опит и финансиране и разчитат на парични потоци само от продажби на зелено. Клиентите трябва да са много внимателни при покупките на зелено в този етап от развитие на пазара.

Снимка: CanStockPhotos

Има ли индикации за изоставяне на започнати обекти или пропадане на сделки?

Твърде е кратък периодът на извънредното положение, за да има ярко изразена тенденция. Вероятно има предоговаряне на условия по сделки, което е добър вариант в такава конюнктура. Ако ограниченията продължат твърде дълго, може би ще има и проекти, чиито инвеститори ще бъдат затруднени при довършването им.

Какви промени настъпват на наемния пазар? Част от фирмите въведоха работен режим от вкъщи. Наблюдава ли се освобождаване на офис пространства или жилища, които са били под наем?

В момента компаниите разбират, че биха могли да работят Home Office. Вероятно някои от тях частично ще продължат по този начин и след извънредното положение. Като добавим и вероятността от прекратяване или намаляване на дейността на някои фирми от засегнатите сектори, може би такова развитие ще доведе до увеличение на незаетите офисни площи в големите градове. Това до голяма степен важи и за търговските площи.

При търсенето на жилищните имоти не очакваме особена промяна. Въпреки че ако процесът по увеличаване на броя на безработните продължи, има вероятност част от мигриралите за по-добра работа да се завръщат временно в родните си места.

Наблюдаваме и нова тенденция на наемния пазар. Гражданите, които се завръщат от чужбина  трябва да бъдат поставени под карантина. Те наемат стаи, апартаменти, малки помещения, за да се изолират от близките си.

Очаква ли се спад в цените на имотите? Докъде се простират прогнозите?

Изключително трудно е да се прогнозира този процес, зависещ от състоянието на множество макроикономически фактори. Все още нямаме официални статистичеки данни, за да направим адекватни анализи за цените на имотите в различните сегменти.

Как оценявате предприетите антикризисни мерки от страна на държавата?

Нашата дейност не е включена в директно подпомаганите сектори. Всяка една компания би могла да кандидатства за получаване на обезщетения. Процесът няма да е лесен, има доста изисквания. Уведомили сме бранша, предоставили сме информация за нужната документация и подпомагаме тези процеси.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама