Директорът на „Пирогов“: В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин

08:44, 13 апр 20 25 2106 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

„В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения", заяви  директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

676 са заболелите с COVID-19 у нас

Той уточни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение преди да се стигне до тежки усложнения. „Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не, когато ги интубираме“, поясни Балтов. Той допълни, че хлорохина може да се дава и в домашни условия.

„Почивните дни и хубавото време са проблем и това ни тревожи много. Това, което правят недисциплинираните хора, ще се отрази до 10 дни. Тогава ще започнат да растат случаите. Не мислете, че това е просто хипотеза. Вирусът вече витае във въздуха на София", поясни Балтов. 

По думите му в страната има сериозна реорганизация на всички лечебни заведения. „В началото, когато бяха първите случаи, ние бяхме с еднократни облекла, взети от кампанията с чумата. Само за един ден в „Пирогов“ се изхабиха 70 костюма. Знаете ли какво облекчение настъпи, когато получихме тези за многократна употреба? Освен това в момента няма място в България, където да няма маски", поясни Балтов. 

Професорът благодари на всички дарители. „Благодаря на всички, които работят на първа линия, спазват дисциплината, на всички, които помагат“, заключи той.

"Искам да благодаря на хората, които вчера ни послушаха и останаха вкъщи. По улиците имаше по-малко хора в сравнение със събота“, каза проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" пред bTV.

Медици аплодираха всички онези избрали да останат вкъщи на Цветница

„Снощната инициатива, при която аплодирахме хората, беше нашето твърдо убеждение и решение да го направим, за да можем да накараме хората да ни повярват и да останат вкъщи“, каза той.

„Нашият дълг като лекари е да намалим щетата от това бедствие. Затова трябва да казваме истината в очите, без да подбираме думите. Думите трябва да бъдат назовавани такива, каквито са в действителност. Не може да разсъждаваме в друга посока – да говорим за разхлабване на мерките, когато има реално опасност да загинат много хора“, заяви проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му благодарение на мерките, които са взети у нас, все още няма „задъхване“ на болниците. Лекарите обаче са подготвени за това и го очакват.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама