Корона 2020: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи"

10:00, 14 апр 20 25 2985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-известните реплики в историята на българското кино, изречена от Стефан Данаилов преди 40 години във филма „Дами канят“, се превърна в реалност за цивилизования свят през пролетта на 2020 година: „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!“.

Само преди три месеца, подобно нашествие на хора с маски по улиците на кой да е град по света със светска политика, щеше да е основание за арести и глоби, щеше да мобилизира и най-възрастните охранители на банките.

Към днешна дата 16 държави със закон са забранили бурките и пълното закриване на лицето: Тунис, Австрия, Дания, Франция, Белгия, Таджикистан, Латвия, България, Камерун, Чад, Конго-Бразавил, Габон, Нидерландия, Китай и Мароко и над 30 американски щата.

Снимка: CanStockPhoto

Нашата страна приема Закон за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето през октомври 2016г. Според чл.2 на публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето, а чл.6 определя, че глоба в размер на 200 лв. се налага за първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. За длъжностните лица санкцията е 500 лв. при първо нарушение и по 2000лв. за всяко следващо.

Снимка: CanStockPhoto

През март 2020, след обявяването на глобална пандемия от COVID-19, с  официални заповеди на властите в държави по целия свят, лицата на стотици милиони хора изчезнаха зад маски – бели, цветни, големи, малки, от висок и нисък клас и вече няма значение дали човек е с бурка, с шал или с мотоциклетна каска с протектор – целта е лицата да са скрити в името на здравето.

Медицинските маски окрилиха престъпници да пробват късмета си в банковия сектор.

С 200 хил. долара, от в банка в Ню Йорк, си тръгнаха двама мъже, които спазват здравните инструкции. Близо 10 са случаите в САЩ на подобни нападения над банки. Градските системи за видео наблюдение, които работят с програми за лицеви разпознаване, са изправени пред ново предизвикателство.

Само в британската столица Лондон, наблюдателните камери са около 500 хил., а общият брой на камерите в страна е около 4,5 млн. Не е ясно как тези системи ще работят, когато от лицата са останали само „две хубави очи“.

Задължителното носене на маски у нас бе въведено на 30 март от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, но той отмени мярката ден по-късно. На Цветница обаче, заповедта бе върната.

Снимка:CanStockPhoto

Премиерът Борисов заяви, че който няма маска, може да си сложи шал. Заповедта е в сила от 12-ти до 26-ти април включително. При нарушение на заповедта, глобата ще е в размер между 300 и 1000 лв., а при повторно нарушение ще бъде в размер между 1000 и 2000 лв.

Снимка: Правителствена ингормационна служба

Едва ли в историята на цивилизацията съществува по-ярка ирония: след като правителства години наред се бориха срещу покриването на лицата и бяха прокарани закони, които забраняват на мюсюлманското вероизповедание да ги закриват в държави, официално признати за християнски, сега в същите общества глобяват, ако хората дръзнат да бъдат с открити лица! Можем да предположим, че в близко бъдеще, ще започне серия дела срещу градски управи и правителства, че плътното покриване на лицето е акт на здравна грижа, а не на религиозна проява.

Кои са най-засегнати от новата мярка? Жените не виждат смисъл да се правят на хубави, защото никой не може да ги види. Дори да го сторят, слагането на предпазните средства размазва червилото и грима. Затова успоредно с тях страда цялата козметична индустрия. За успокоение на ентусиастите, в YouTube се появиха клипове с уроци по грим, които да не се размазва, въпреки предпазните средства.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама