„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките

09:54, 14 апр 20 25 2038 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

"Очакваме висока степен на поражения - икономически и социални последици от тази здравна криза", каза Мартин Дановски, председател на Управителния съвет на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, популярен като "Фонд на фондовете". Ръководството на Фонда представи мерки за подкрепа към различни бизнес и обществени групи чрез финансови инструменти на брифинг в Министерския съвет.

"Повечето държави в Европейския съюз, включително България, много ясно и категорично отговориха на това предизвикателство. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно се отчита това какво трябва да направим като действия, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-цения капитал – човешкият. Това са познатите мерки - известни като 60/40, безлихвените кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС“, заяви Дановски.

Ударът на COVID-19 върху глобалната икономика (ИНФОГРАФИКА)

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити", съобщи изпълнителният директор на Фонда Светослава Георгиева. Тя обясни, че тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. "Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата надългосрочни кредити за срок до 10 години", добави Георгиева.

„Целта е да подкрепим предприятия, които заради кризата са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидастващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система", поясни тя.  

Изпълнителният директор на "Фондът на фондовете", обясни още, че се обмисля възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата.

"Фондът на фондовете" ще продължи да подкрепя общини и проекти за развитие на градската среда - инфраструктура, спортни съоръжения, култура и туризъм и други. Ще има и схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия и самонаети лица. Това може да са наскоро стартирали предприятия с кратка или почти никаква бизнес история. До 50 000 лв. ще са кредитните средства за инвестиционни цели при облекчени условия и по-ниски от пазарните лихви.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама