Българите предпочитат яйца от щастливи кокошки

14:52, 15 апр 20 25 3353 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Българите държат на качеството на яйцата и се стремят да купуват такива от свободно отглеждани или домашни кокошки. Широко разпространено е мнението, че отглеждането на кокошки в клетки трябва да се преосмисли. Ясно личи традиционното за българите желание за по-близък до природата начин на живот, храна и потребление. Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“ заедно със сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”).

49% от българите твърдят, че когато избират яйца, смятат за определено важни условията, в които кокошките са отглеждани. Други 25% ги намират за по-скоро важни. 88% са убедени, че условията на отглеждане имат отношение към качеството на яйцата.

Снимка: Pixabay

49% заявяват, че предпочитат домашните яйца и дори не биха искали да купуват от търговци. Очаквано този дял е най-висок сред по-възрастните респонденти участвали в проучването, както и сред жителите на селата и малките населени места. Жителите на столицата, както и респондентите с по-високо образование също споделят, по-често от останалите, че в магазина търсят, яйца от кокошки, които са отглеждани свободно.

Почти единодушно е мнението (88%), че начинът на отглеждане на кокошките има ефект върху качеството на яйцата. 77% от участвалите в изследването заявяват и готовност да заплатят по-висока цена за яйца от ферми, които осигуряват по-хуманни условия за кокошките.

9 факта за Великден, които всеки трябва да знае (ИНФОГРАФИКА)

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама