Състоянието на отбраната: Повече пари, но и рискове при набирането на военни

19:36, 16 апр 20 / Политика 25 2616 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Повече пари за отбрана, но и тенденция за рискове при набирането на военни отчита Докладът за състоянието на отбраната, приет от Министерския съвет. Документът трябва да бъде одобрен и от парламента. В него е посочено, че недостигът от средства за индивидуална балистична защита е довел до удължен срок на годност на наличните бронежилетки и каски.

За 2019 година в доклада липсва формулировката, че дейността на армията се изпълнява в условията на свити разходи.

С плащането наведнъж на самолетите F-16, бюджетът за отбрана през 2019 г. е надхвърлил 3% от БВП, е отбелязано в документа, пише БНР. Въпреки това е посочено, че и през 2019 година Сухопътните войски все още имат затруднения с техниката.

Каракачанов: Кабинетът не може да замрази военните проекти

„В Сухопътни войски голяма част от наличните автобуси и леки автомобили се спират от движение поради физическа амортизация, корозия и недостиг на резервни части. Част от медицинските пунктове във формированията на Сухопътните войски разполагат с медицинска апаратура за реанимация. Няма линейки, отговарящи на стандартите на НАТО за евакуация на пациенти“.

Проблем за ВВС остава летателна подготовка, експлоатацията на зенитно-ракетната и радиолокационната техника.

Във Военноморските сили не се правят ремонти на корабите и въоръжението. Използването им е на „предела на техническите им възможности“.

Министерството отчита като успешна кампанията за набиране на военни.

Сключиха договора за изтребителите F-16

До декември 2019 година недостигът на военни в трите вида въоръжени сили е между 15 и 20%. Недостиг от близо 73% има при доброволния резерв.

През 2019 нагоди 110 души са минали курсове по начална военна подготовка. 47 от тях са останали за специалното военно обучение. Анализът на военните за нуждата от хора показва, че отделни региони от страната се изчерпват откъм кандидати, желаещи и способни да постъпят във въоръжените сили и да изпълняват професията „войник”. А в регионите със силна икономика и предлагане на по-високо заплащане има дори напускане на военни.

Докладът за отбраната за 2019 година посочва, че проведено от “Gallup International" проучване отчита от януари до юли до 51% доверие в армията.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама