Васил Величков: В продължение на 5 години ВСС не си е свършил работата

15:00, 17 апр 20 25 10991 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Излиза, че в продължение на 5 години ВСС не си е свършил работата. Това коментира пред TOPNOVINI.BG IT експертът Васил Величков, който заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов, бяха призовани като свидетели по делото, свързано със системата за случайно разпределение на делата в съдебната система.

Величков е бил член на работна група от експерти от различни институции и университети, поканени от ВСС, за да разработят техническо задание за нова система за разпределение на делата на случаен принцип. До това се стига, след като през 2014 г. избухва скандалът със случайното разпределение на делото за КТБ. Тогава ВСС се е обръща към Министерски съвет с молба да осигури IT експерт, който да участва в проверка дали наистина има следи от манипулация и дали софтуерът за случайно разпределение LawChoice, който се използва към онзи момент, може да се манипулира.

Снимка: Личен архив

По това време Величков има договор с Министерски съвет за подпомагане на дейността на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова във връзка с електронното управление. В отговор на официално искане от страна на ВСС, той е ангажиран да окаже помощ на висшия съдебен орган. Величков установява сериозен пропуск в сигурността на старата система LawChoice и изготвя доклад до ВСС, след което мнозинството във ВСС решава да предприеме спешни мерки за смяна на софтуера.

За целта ВСС отново търси помощ от експерти от множество институции, както и от IT специалиста, който е установил първоначалните проблеми - Васил Величков. Сформираната работна група разписва технически изисквания към софтуер за случайно разпределение на делата, който да не може да бъде манипулиран и да оставя следа за всяко действие.

Снимка: Личен архив

"Всички неща, които циркулират в едни точно определени медии, не отговарят на истината. Това са манипулации и инсинуации, опит да се направят някакви внушения, че едва ли не някой ме е вкарал във ВСС като троянски кон, за да набутам точно определена фирма", коментира Васил Величков.

Той изтъква, че като възложител ВСС е определил фирмите, които да бъдат поканени да подадат оферти за разработването на новия софтуер. Решение на висшия орган на съдебната власт е заради спешността на ситуацията да се търси търси оферта под 24 хил. лв., за да не се провежда обществена поръчка.

Само две от поканените фирми представят оферти в поставените кратки срокове. За да не губи време ВСС решава да възложи и на двете да направят прототипи на нов софтуер, които да бъдат изпитани за съответствие с над 130 изисквания за функционалност и сигурност. Сред изискванията е съдиите да влизат освен с потребителско име и парола и с квалифициран електронен подпис (физическо устройство с крипточип, чрез което се извършва електронно подписване, само след въвеждане на допълнителен ПИН). "Така се гарантира, че потребителите, които влизат в системата са именно физическите лица, които са съдии и имат дадени права да разпределят - към този момент това беше единственият законен начин да се гарантира абсолютно сигурна електронна идентификация. Хипотетично, ако някой съдия си даде потребителското име, паролата, електронния подпис и ПИН кода на неоторизирано въшно лице, и това външно лице може да достъпи системата от Интернет, то тогава можем да говорим за злоупотреба", обяснява Величков.

По думите му при единия от разбработените софтуери е имало сериозен проблем, свързан с избора на технология, и голяма вероятност да не може да работи на по-стари компютри, при положение, че в много от съдилищата към онзи момент компютрите са на повече от 10 години. Другият софтуер е работел добре на всякакви устройства, но работната група е открила дребни несъответсвия с техническото задание. "Едно от тях беше свързано именно с това, което сега се твърди, че е дупка в сигурността - връзката между електронния подпис на съдията и потребителското му име и парола. Този недостатък беше посочен в протокол на работната група и в него се съдържаха предложения към ВСС да се договори с изпълнителя да отстрани тази и всички други забележки за своя сметка", посочи IT специалистът.

"С това ангажиментът на работната група по тази задача приключи, тъй като преговорите с фирмите се водят от възложителя ВСС. От там нататък ангажиментът да бъдат отстранени забележките, преди да се внедрява системата, както и да се купят електронни подписи за всички съдии, е на ВСС. Как са внедрявали този софтуер, как са защитили комуникацията между съдилищата и ВСС, дали са оставили свободен достъп до този софтуер от интернет - работната група не е имала нито задача, нито достъп да следи това", коментира Васил Величков.

През лятото на 2015 г. ВСС търси помощ от работната група при разработката на задание за цялостна система, по голям проект финансиран по ОП "Добро управление", с която не само да реши перманентно проблема със случайното разпределение на делата, но и като цяло с движението на делата вътре в съдебната система или т.нар. електронно правосъдие.

Снимка: Личен архив

Той бе категоричен, че осигуряването на информационната сигурност не е еднократно упражнение, това е постоянен процес. "Тестове на системата трябва да се правят веднъж годишно и ангажимент на ВСС бе да наеме фирми, които да следят перманентно софтуера за дупки в сигурността, защото не може една сериозна институция да разчита на външни експерти, поканени да работят про боно", обясни експертът.

"Защо това временно решение, което трябваше да се използва максимум една година, не е сменено 5 години? Защо 5 години не се направи една проверка, а се сещат сега? Проблемът е, че в продължение на 5 години те не са си свършили работата", посочи той. По думите му дори в момента сайтът на ВСС не покрива никакви изисквания за сигурност. "Той е абсолютно пробит и така си седи от 2015 г. Кой е виновен за това и кой носи отговорността? Някакъв външен експерт, който е отделил време да помага про боно?", попита той.

Според него с медийния шум около системата за разпределение на дела се преследват съвсем други цели - "да се създаде впечатлението, че някакви тъмни сили, олигарси, кръга "Капитал", лошият Христо Иванов и т.н. се опитват да манипулират съдебната система. След 5 години мълчание цялата тази истерия намирисва на поговорката "Крадецът вика, дръжте крадеца", коментира Величков.

"Когато с Христо Иванов ни призовават за разпит, се получава така, че определени медии са поканени на бариерата на следствието т.е. цялото това нещо по-скоро има за цел медийно влияние и внушение, че има нещо гнило", добави още той.

Христо Иванов пред TOPNOVINI: Не са верни чудовищните неща, които говори Гешев

Васил Величков заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за случилото се, ролята му в събитията от края на 2014г. и началото на 2015 г., защото всичко е документирано по изключително надлежен начин.

Експертът заяви, че състоянието на системата за разпределение на делата ще може да коментира, след като докладът стане публично достъпен, ако ВСС реши да го публикува. "Абсолютно е възможно да има сериозни пробиви в сигурността, за пет години без одити с този софтуер може да е направено всичко", коментира той и добави, че фирмата, която е извършила одита, е доказана в бранша и разбира от работата си.

По думите му обаче твърденията, че седмокласник може да я хакне са бомбастични спекулации. "Ако това, което се изнася в медиите, е вярно, са допуснати по-скоро оперативни пропуски - това, че въобще някой може извън съдилищата да има достъп до системата само по себе си е риск и проблем. Силно се съмнявам, че може да се изманипулира системата и да не остане следа, защото протоколите за разпределение се подписват с електронен подпис. Квалифицираният електронен подпис е равносилен на собственоръчно положен подпис и един седмокласник не може да има квалифициран електронен подпис, защото няма лична карта на пълнолетен, а и в никой съд няма да допуснат протоколи, които не са подписани от съдия в този съд", посочи той и допълни, че силно се надява ВСС да публикува одитния доклад.

Васил Величков посочи, че към днешна дата има няколко въпроса, които не са получили отговор: Кой точно договор е прекратил ВСС, след като се твърди, че договорът с фирмата е изтекъл през 2017 г. и е нямало поддръжка на системата? Ако има проблем, как ще се реши той сега? Ще сменят ли този софтуер? Ще пусне ли ВСС най-накрая проекта за електронно правосъдие, за който от 5 години имат европейско финансиране и който, ако не е готов до края на годината, парите ще бъдат върнати на Европа?

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама