Всяко чудо за три дни

11:50, 21 апр 20 25 6320 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Здравният министър издаде заповед, с която отпадат часовите ограничения за влизане и излизане в София. От днес гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да пътуват до и от столицата по всяко време срещу декларация, в която ще трябва да бъдат посочени работното място, и телефонът на работодателя.

Така крайната мярка за затваряне на столицата, която беше въведена в навечерието на Великденските празници, всъщност не се оказа толкова крайна, а "до второ нареждане" се оказа "до края на почивните дни" или иначе казано "Всяко чудо за три дни".

Снимка: БГНЕС

Въведена в края на първия от серията почивни дни мярката не успя да спре хилядите софиянци, решили да празнуват Великден по родните си места или в извънградските си вили - между 60 и 70 хил. автомобила напуснаха столицата преди забраната, а след нея от града са успели да излязат близо 17 хил. превозни средства.

За сметка на това обаче тя предизвика значителен хаос - километрични опашки от автомобили, хиляди съмнителни декларации, изтощени служители на реда и куп документи за обработка. Тепърва ще се разбере каква част от пътувалите по Великден ще бъдат санкционирани и въобще ще се стигне ли дотам с оглед на огромната бумащина, която трябва да се обработи.

Снимка: БГНЕС

С две думи затварянето на София се оказа ненавременно и неефективно решение, което за пореден път постави под съмнение адекватността на мерките срещу коронавируса. То се провали в опита си да ограничи движението на потенциални носители на Covid-19 извън най-голямото огнище на зараза в страната и така да спре разпространението на новия коронавирус.

Защо се стигна дотук? Наистина ли никой не очакваше, че българинът ще предпочете софрата пред карантината? Наистина ли някой вярваше, че призивите от екрана ще спрат върволицата от автомобили, която е най-българската празнична традиция? Наистина ли мислят, че едно листче свободни съчинения ще уплашат тарикатите, които са над правилата?

Ако отговорът на управляващи и щаб е "Да", тогава имаме сериозен проблем, защото няма как действията им да са адекватни, ако не познават ситуацията, в която трябва да ги прилагат. В началото на май ни предстои нова порция почивни дни - дали и тогава ще има изненади?

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама