Борисов към Лагард: Суаповата линия е голяма подкрепа за България

21:42, 22 апр 20 / Политика 25 3796 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Двамата обсъдиха възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията, съобщиха от правителствената пресслужба.

БНБ разреши на банките да започнат отсрочване на кредити

Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за предприетите социално-икономически мерки с цел подпомагане на българския бизнес по време на извънредното положение. Борисов заяви пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за периода на кризата под формата на финансови инструменти.

Премиерът Борисов и председателят на ЕЦБ Лагард приветстваха установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в сила до 31.12.2020 г. или толкова дълго, колкото е необходимо.

“Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, подчерта в разговора българският премиер. Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Премиерът акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката.

В хода на разговора Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт у нас през последните години, както и финансовата стабилност и дисциплина. Борисов посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама