Надежда Розева: „Купи изкуство, подкрепи художник“ - новата арт платформа за българското изкуство

16:00, 23 апр 20 / Култура 25 7827 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

„Купи изкуство, подкрепи художник“ е нова инициатива, която подпомага професионални български творци. Целта е художниците да могат да продължат да продават произведенията си дори в условия на пандемия, когато всички галерии и артизложения са затворени. За новата инициатива разговаряме с един от участниците Надежда Розева – художник и  културен мениджър.

Надежда Розева работи в сферата събитийния и културен мениджмънт, автор на медална скулптура; сътрудник е на списание THE MEDAL и Британския музей. Нейни творби са в постоянната колекция на Британския музей, Кралския монетен двор (Стокхолм), Бергенския музей (Норвегия), НХГ (България), Музея за монети и медали в Кремница (Словакия), и др. Член е на Световната медална федерация, Британската и Американска медални асоциации.

„Купи изкуство, подкрепи художник“ е нова инициатива в подкрепа на изкуството. Как се роди идеята, разкажете ни повече за кампанията?

Идеята е на художника Петко Дурмана. Аз се включих малко по-късно в инициативата. Целта е да се подкрепят българските художници в този момент на криза – когато галериите са затворени, пазарът на изкуството е много слаб и няма как творците да предлагат своите творби. Тази идея дава прекрасна възможност на художниците да показват своите произведения онлайн. Галерията вече набира огромна популярност и има интерес както от страна на колекционери, така и от художници. Групата има вече над 5 000 членове и това дава добра възможност за продажба на картини.

Снимка: Кирил Киров 

Кога е създадена инициативата?

Преди около месец. За краткото си съществуване се оказа може би единствената платформа в момента, която предлага изкуство. Контактът се осъществява лично между художник и купувач – няма посредници, комисионни и такси. Това е прекрасна възможност за художниците - да могат да преживеят в този момент.   

Мерките, които се предприемат по отношения на художниците, изискват доста документи и са оскъдни. Това е унизително за самите художници. Инициативата предлага един достоен начин човек да оцелее в тази трудна и безпрецедентна ситуация.  

Има ли вече продадени картини през групата „Купи изкуство, подкрепи художник“? Доколко артистите и художниците са склонни да споделят творбите си онлайн?

Има доста продажби. От началото на инициативата са продадени над 200 картини. Много художници, които са били скрити от погледа на зрителя, сега могат да показат своите произведения. Платформата е насочена към художниците, които се издържат с изкуство.

Художествен медал, 2018 - автор Надежда Розева

Какви са щетите върху изкуството и културния сектор от създалата се обстановка?

Щетите са огромни. Като мениджър на галерия виждам какво се случва от първо лице. Ние затворихме веднага след издаването на заповедта на здравния министър. От 8 март сме изцяло затворени. Такава е ситуацията и при останалите галерии. Невъзможно е да се продава изкуство, освен ако галерията няма сайт.

Снимка: Петко Дурмана

Трудно ли се прави изкуство по време на криза?

Зависи. Аз самата продължавам да работя и то много усилено. Лично за мен това е един рестарт. Основно се занимавам с културен мениджмънт, но сега успявам да намеря време за много повече неща. Дори сега подготвям нова изложба. Това е възможност да се вглъбя в себе си.

Профилът на групата може да се намери в търсачката на инстаграм и с "купи изкуство". bye.art.support.an.artist), както и във Facebook. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама