Акцент на деня: За честта на българското правосъдие

17:30, 23 апр 20 25 6190 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За една нощ доскоро неизвестният (поне за мен) български рап изпълнител Александър Николов, познат с псевдонима Alek Sandar, се превърна в една от най-обсъжданите фигури у нас. Новият видеоклип на рапъра успя да пробие, окупирания от коронаивруса информационен поток и да се превърне във водеща новина и да заформи сериозен скандал.

Парчето "Yerba" впечатли обществеността не толкова с музикалните си качества, колкото със своя клип. Ако трябва да сме честни, дори и той не е кой знае колко оригинален - въоръжен рап изпълнител пее за легализация на марихуана на фона на полуоблечени манекенки. Общо взето с такъв сюжет е всеки втори рап клип. Това, с което Alek Sandar и екипът му успяха да разбунят духовете, бе изборът на локация за снимките на песента - Съдебната палата в София.

Да пееш за легализиране на наркотици насред храма на Темида - какво смело режисьорско решение, каква ирония само. Още по-ироничното в случая е, че това може да се окаже началото на края за председателя на ВКС Лозан Панов, който от години е трън в очите на мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Като председател на Върховния касационен съд именно Панов отговаря за стопанисването на сградата на Съдебната палата. Решението в нея да се заснеме клип, който уронва престижа на съдебната власт в България (който да си признаем и без това не е безукорен), даде повод на мнозинството във ВСС да постави въпроса дали Панов полага добри грижи за сградата. Крайното решение ще бъде взето следващата седмица, въпреки че още днес по-голямата част от магистратите показаха, че са склонни да потърсят нов стопанин.

По случая започнаха няколко проверки от различни институции - Министерство на правосъдието, Министерство на културата, ДАЗД, Инспекторатът към ВСС. Всички те в различни аспекти проверяват дали има нарушения при сключения договор за заснемане на клипа и последвалата му реализация.

Снимка: БГНЕС

До момента е ясно, че видеото е заснето в средата на февруари тази годината след сключен договор за това сградата на Съдебната палата да бъде използвана за декор на клип към саундтрака на филма “Married Young”. Документът е подписан между продуцентите от „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД от една страна и главният секретар на ВКС Маргарита Пазвантова и главният счетоводител Мария Михайлова, които са били упълномощени от страна на Лозан Панов.

Още през 2018 г. ВСС разрешава в съдебните сгради да се заснемат филмови продукции и клипове. Според по-голямата част от магистратите обаче проблемът в случая е, че в договора с продуцентите липсват клаузи, които да обвързват наемателя с изисквания по отношение на съдържанието на клипа.

Възмутени и ужасени от пошлостта на видеото и петното, което то хвърля върху съдебната власт у нас, мнозинството във ВСС запретна ръкави и се подготви най-накрая да се разправи с Лозан Панов. Чуха се предложения за образуване на дисциплинарно производство срещу него и призиви за оставка, които малкото поддръжници на председателя на ВКС определиха като линч и опит за преврат по време на извънредно положение. Самият Панов заподозря, че магистратите вече са формирали своето мнение и сценарият срещу него е предварително режисиран.

Лош стопанин ли е Лозан Панов и успя ли с това да поругае българското правосъдие? Отговорът на този въпрос ще разберем след седмица. Важно е обаче тук да вметнем, че комисията на ВСС за собствеността ще проучва данните само за този казус, а не цялостното стопанисване на Панов за изминалите малко над 3 години.

Не е лошо ВСС да реагира в такива случаи, не е лошо и ВКС да проверява декор на какво ще бъде Съдебната палата, когато подписва подобни договори. Все пак понякога проявата на лош вкус илиза солено. А иначе няма лошо сградата да се ползва в музикални и творчески продукции. Добри примери за това съществуват:

Но все пак смятам, че проблемът на българското правосъдие не е един безвкусен клип или пошло режисьорско решение. Той се крие в липсата на доверие в системата, в убеждението на българите, че богаташки синове безнаказано фучат по пътищата и отнемат животи, че журналисти могат да бъдат нападани заради думите си, че корупцията и схемите се ширят масово. Ако вместо да се занимават с подобни "скандални" казуси, магистрати насочат вниманието си в тази посока, може би имиджът й ще е по-различен. Тогава може би  един 4-минутен клип няма да успее да хвърли петно върху честта на съдебната ни система.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама