При другарите пак е горещо

13:04, 24 апр 20 / Политика 25 3155 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Интервю на Георги Гергов стана причина за разцепление в редиците на БСП. „Нинова управлява партията, както си иска. Добре че свършва скоро. Това е с две думи“, заяви той и разкритикува поведението на левицата в ситуация на извънредно положение: „Не сме адекватни, търсим личен дивидент“.

Георги Гергов дори похвали правителството за мерките за справяне с кризата заради коронавируса. В отговор депутатът Александър Симов го призова да се присъедини към ГЕРБ. „Вътрешните демони и външните сили отново са активизирали медийната звезда на другаря Георги Гергов“, коментира той във Faceboook. Симов определи интервюто като „брилянтно, на средностатистически гербаджия- чудо“.

Снимка: БГНЕС

Четирима пловдивски депутати (Веска Ненчева, Георги Йорданов, Димитър Аргиров, Манол Генов) се обявиха против това Гергов да огласява лична позиция, но да я представя в лидерско партийно качество, като областен председател на БСП- Пловдив. Според тях това е „подвеждащо и непочтено“. „Слугинаж, който се „снишава“, за да е удобно на властта, няма да станем“, категорични са депутатите. От цялата страна в БСП са пристигнали позиции против интервюто с призиви Георги Гергов да напусне партията.

Изпълнителното бюро на БСП- Пловдив обаче го защити: „Един политически лидер като другаря Гергов има право и на политическо, и на лично мнение. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова“. Според тях медийните постановки на четиримата депутати са „откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки“. От Областния съвет на пловдивската организация също излязоха с позиция в подкрепа на Гергов. 

Лидерската битка

Нашата партия не е лидерска, както искат да ни се втълпи“, заяви Георги Гергов. Той посочи, че след 13 май социалистите от Националния съвет ще решават какво да правят с избора на лидер. 

Битката на Корнелия Нинова за нов мандат начело на червените изглежда трудна. Основният й опонент се очертава Кирил Добрев, който доскоро бе един от най-близките й в партията. Неясна е и подкрепата за нея в парламентарната група, ако си припомним как депутатите се разцепиха при гласуването на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия. И това на фона на политическо решение БСП да не подкрепи Цацаров.

Снимка: БГНЕС

Мандатът й изтича на 7 май. По Устав тя остава председател до избора на нов. В Националния съвет тя има т.нар. вътрешна опозиция, в която: бившите лидери Сергей Станишев и Михаил Миков, Красимир Янков, Георги Гергов, Валери Жаблянов и др. Кирил Добрев е член на Изпълнителното бюро на левицата, но вече е и кандидат за лидер, което предполага, ще се работи за себе си.

Извънредното положение ще мобилизира ли опозицията в БСП, предстои да видим.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама