Свободата, Санчо... (Тема с продължение...)

09:00, 25 апр 20 25 6023 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които Бог дарява хората“, из „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес.

Седмицата мина под знака на свободата. Един свободен глас завинаги замлъкна. Тези, които му го отнеха... поискаха свободата си, въпреки това. Опозицията настоя  премиерът да говори, но той прецени кога и къде. И едно 111- о място по свобода на словото.

***

След Милен Цветков е по-тихо...

Телевизионният водещ пое последната си глътка въздух на Великден- когато празнуваме победата на живота над смъртта. 22- годишен мъж със скъп джип буквално го помете,докато чака на червен светофар. След жестокия удар Цветков получи тежки травми и издъхна пред вратите на „Пирогов“. По чудо шестима пешеходци избегнаха удара. Кадрите от местопроизшествието потресоха обществеността. Появиха се и твърдения за манипулация- че виждаме ситуацията два пъти по-бавно, отколкото се е случила.

Шофьорът Кристиан Николов остана в ареста, поиска да излезе „за да завърши образованието си“. Той е студент в Германия, стана ясно, че се е качил зад волана след употреба на „коктейл“ от наркотици. Обвинен е в умишлено причиняване на смърт при особено тежък случай. Законът предвижда наказание до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Джипът е собственост на майката му - Десислава Николова, изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник на Миню Стайков в други фирми. Николова е с обвинение, че е дала ключовете на сина си. Тя беше пусната от ареста срещу 100 хил. лева. Двамата му приятели, които са пътували с него, излязоха на свобода срещу 10 хил. леваОбвинени са, че са скрили истината.

***

Българската журналистика я търсят да я бият...

В демократична България журналистът Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си с метални прътове и ритници. Главният прокурор Иван Гешев определи случилото се като „атентат срещу държавата“.

За побоя вече има трима обвинени. Повдигнати са им обвинения и за притежание на наркотици. Тримата са криминално проявени, без присъди. При претърсванията в домовете им са открити чукове, бухалки, електрошокови палки, белезници, военни димки, големи суми пари и кокаин. Намерени са и знаме със свастика и книгата на Адолф Хитлер „Моята борба“.

Основната версия, че побоят е поръчков, а причината е работата на Ангелов. Според прокуратурата поръчителите са извън България и се крият от закона.

Честито 111-о място по свобода на словото.

***

Темида да не гледа...

Един видеоклип успя да набере популярност за една нощ- „Yerba” на не толкова известния рап изпълнител Александър Николов или Alek Sandar. Да го илюстрираме: въоръжен рапър пее за легализация на марихуана на фона на полуоблечени манекенки. И това се случва не къде да е, а под зоркия поглед на Темида, в Съдебната палата в София.

Клипът разбуни духовете и в съдебната система, където противоборства не липсват. Ще излезе ли обаче като пораженец от ситуацията председателя на ВКС Лозан Панов, който е „стопанинът“ на Съдебната палата? Другата седмица ВСС трябва да вземе окончателно решение дали Панов е „добър стопанин“ или ще се търси друг. Вероятно е той да изгуби това правомощие, защото по-голямата част от магистратите са на мнение, че с клипа е уронен престижът на съдебната власт.

Различни институции вече проверяват случая. До момента знаем, че видеото е заснето в средата на февруари тази година, с условие сградата да се използва за клип към саундтрака на филм. Според Лозан Панов става дума за предварително режисиран сценарий, а магистратите дори заговориха да се образува досъдебно производство срещу него и да освободи поста.

***

Да, г-н премиер!

Парламентът работи в извънреден режим. Свиква се само, когато има важни законодателни предложения. Опозицията поиска да се възстанови парламентарният контрол, за да задава въпроси на министрите. След като не успяха да надделеят за това, прибегнаха до законов план Б - имат право да изискат заседание по важен държавен въпрос. Събраха подписи и извикаха премиера Бойко Борисов, за да им отговори какви резултати дават мерките на управляващите срещу разпространението на COVID- 19.

Депутатите от ГЕРБ обаче не счетоха това за „необходимо“. Те услужливо спестиха на лидера си среща с опозиционния лидер Корнелия Нинова. Не влязоха в зала и кворум естествено нямаше. Подкрепиха ги патриотите и „Воля“. Идването на Борисов в парламента винаги е голямото събитие- всяка партия го използва, както може.

Официалният мотив на ГЕРБ за бойкота на изслушването е, че депутатите трябва да спазват мерките и да не се събират, когато това не е наложително. Обвиниха левицата, че искат да си правят личен пиар на гърба на Борисов. От БСП обаче са категорични, че премиерът се е скрил от въпросите на българите и се е подиграл с тревогите им. Червените депутати внесоха ново искане за изслушване. Ще разберем какво ще се случи на 28 април.

***

Извънредно, не извънредно.. празникът си е празник

Българите стремглаво се втурнаха... към трапезите за Великден. Ежеминутните призиви да си останем вкъщи изглежда не оказаха очаквания ефект. Изходите на София бяха буквално блокирани от желаещи да излязат от града и да празнуват на вилите си. Наложи се на късен брифинг щабът да затвори столицата „до второ нареждане“.

С хитрост доста столичани успяха да излязат, но хитростта не им помогна да се върнат. Полицията засече много нарушения в декларациите, имаше и арести. Заради хаоса, който настана, първо беше въведен специален режим на влизане и излизане, а след това и времеви диапазон. Накрая София беше отворена, със задължително изискване за декларация.

Истина е, че всяка заповед е предпоследна, ама пък си е в наш стил.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама