ООН предупреди: Страни се възползват от кризата, за да карат медиите да замълчат

20:52, 24 апр 20 / Свят 25 3073 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет отправи критики срещу страните, възползващи се от здравната криза, за да арестуват журналисти и да карат независимите медии да замълчат, предаде Франс прес.

"Свободните медии винаги са от жизненоважно значение, но никога не сме имали толкова нужда от тях, колкото по време на тази пандемия, когато толкова хора са изолирани и се опасяват за прехраната си", подчерта Бачелет, цитирана от Dariknews.bg.

ООН: Вихри се опасна епидемия от дезинформация

Международният институт по печата съобщава за 130 случая на посегателство срещу свободата на медиите по света от възникването на епидемията в Китай през 2019 г. Става дума предимно за цензура, ограничаване на достъпа до информация и за сметнати за прекомерни правни разпоредби срещу дезинформацията.

Близо 40 журналисти са били арестувани или преследвани за поставяне под съмнение на мерките за борба с пандемията или официалния брой на жертвите. Някои журналисти са изчезнали, някои медии са били закрити.

Снимка: Pixabay

Бачелет изрази съжаление и за изявленията на някои лидери, които според нея са "засилили враждебната атмосфера" към журналистите, поставяйки ги в опасност и влошавайки условията им на работа.

Говорителят на върховния комисариат на ООН по правата на човека Рупърт Колвил посочи конкретно американския президент Доналд Тръмп, който отправя директни нападки срещу журналистите на пресконференциите си за коронавируса. "Обезпокояваща тенденция е да виждаме сериозните информационни медии нападани по този начин", заяви Колвил на виртуална пресконференция.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама