Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,26 на сто до 1.684 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
От началото на месеца ИТЦ се е повишил с 5.05 процента. Миналата година индексът се повиши най-много през Великденските празници и достигна 1.608 пункта. Базовото му нивото от 1.000 пункта е от 2005 година, предава БТА.
Цената на оранжерийните домати се понижи тази седмица с 14,0 процента до 2,85 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняват с 5,4 процента и се продават по 2,29 лева за килограм. Цената на картофите се качва с 1,8 на сто и се продават по 1,12 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 23,2 на сто до 2,18 лева за килограм на едро.
Морковите поскъпват със 14,8 процента и се търгуват по 1,00 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 8,2 на сто до 1,06 лв./кг. Червените чушки от внос поевтиняват с 1,1 на сто, средно до 3,61 лева. Зелената салата поскъпва с 12,3 на сто до 0,82 лева за брой. Репичките поскъпват със 7,4 процента до 0,73 лева за връзка.
Кравето сирене се търгува по 6,86 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша" се купува по 11,12 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,9 на сто до 2,12 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,12 лева за килограм в края на седмицата. Пилешкото месо се търгува по 4,10 лева за килограм.
Захарта поскъпва с 1,4 на сто и се продава по 1,44 лв./кг. Брашното тип "500" поскъпна с 5,8 процента и се продава по 1,09 лева/кг. Цената на ориза пада с 2,3 процента и се продава по 2,11 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
Добави коментар