Прекратиха правомощията на кмета на Благоевград

21:20, 28 апр 20 25 5031 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На извънредно заседание днес Общинската избирателна комисия в Благоевград гласува предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на областния център Румен Томов, съобщи "24 часа". Малко преди да се гласува отстраняването представителите на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка. След това обаче четиримата от левицата не е върнаха в залата. Председателят Мартин Бусаров ги потърси по телефоните, но се оказа, че никой от тях не отговаря. Това наложи заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

Румен Томов бе отстранен от ВАС, защото не е заличил едноличната си фирма в едномесечен срок след неговото избиране за кмет. Той е предприел действия по заличаване на ЕТ от регистъра и това е станало, но на 11 декември 2019 г. - седмица след изтичане на срока.

Снимка: БГНЕС

За нарушението първи сигнализира бившият кмет Атанас Камбитов и подаде сигнал до Общинската избирателна комисия. Кметът Томов е обяснил закъснението, че заедно с вписване на договора за прехвърляне на ЕТ “Румен Томов - АЛМА ЕМ” на 25 ноември 2019 г. е искал да се впише и заличаване на търговеца. Твърди, че е станало техническа грешка в подаденото заявление за вписване.

На 16 април ВАС реши да остави в сила решението на благоевградския съдия Димитър Узунов за прекратяване на пълномощията на кмета.

Ако ОИК реши да отстрани окончателно кмета, то след решението си трябва да уведоми ЦИК, която да насрочи нови избори за кметското място. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама